Dan oslobodjenja Bujanovca obeležavaju gradjani ali ne i opštinske vlasti

Izvor: JUGpress.com, 07.Sep.2017, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan oslobodjenja Bujanovca obeležavaju gradjani ali ne i opštinske vlasti

BUJANOVAC

Dan oslobođenja Bujanovca, 7. septembar, nije u statutu Opštine od 2002. godine kada je odlukom novoformirane vlasti u kojoj su većinu činile albanske partije ovaj datum izbrisan, a umesto njega upisan 9. maj kao Dan opštine, datum koji se u svetu slavi kao Dan pobede.

Bujanovački odbor SUBNOR-a je, i pored promene statuta, nastavio da organizuje proslave 7. septembra kao Dana oslobođenja Bujanovca pa je tako danas obeležena i 73. godišnjica, i ovoga puta >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << bez prisustva čelnika opštinske vlasti koji su iz albanskih partija.

Situaciju oko bujanovačkog Dana oslobođenja dodatno komplikuje podatak da lokalna samouprava ipak šalje svog zvaničnog predstavnika na obeležavanje, ovoga puta je to bio Boban Pavlović, načelnik opštinskog odeljenja za finasije i šef bujanovačkog SDS-a, koji participira u vlasti.

Po rečima predsednika bujanovačkog odbora SUBNOR-a Božidara Nedeljkovića za ovu organizaciju nikada nije bilo dileme koji dan treba obeležavati kao Dan oslobođenja.

„ Tada, 7. septembra su oslobođeni i Bujanovac i Vranje. Partizani su ušli u grad, uspostavili vlast, održali skup. Ta sloboda je bila ugrožena ubrzo nakon toga, fašistička Nemačka se, nakon kapitulacije Bugarske, potpuno okrenula balistima kao saveznicima na ovim prostorima. Oni su im bili potrebni da štite odstupnicu za bezbedno povlačenje nemačkih snaga iz Grčke. Sporadičnih borbi i puškaranja je bilo i u narednim mesecima.“ ističe Nedeljković

„Mi svake godine uredno pozivamo predstavnike lokalne samouprave i nastavićemo da ih pozivamo, iako ovaj datum više nije u statutu Opštine. U ime opštinske vlasti danas je tu Boban Pavlović.“

Na svečanosti, koja je danas upriličena u bujanovačkom gradskom parku, odata je pošta poginulim borcima i civilnim žrtvama rata i položeno je cveće na Spomen bistu žrtava fašističkog terora.

Pored članova Opštinskog odbora SUBNOR-a, svečanosti je prisustvovao i predsednik skupštine SUBNOR-a Srbije Miroljub Stojčić, odbornik u Skupštini opštine Bujanovac Trajko Trajković, predsednik Opštinskog odbora SPS-a Božidar Anđelković, kao i  predstavnici Vojske Srbije.

Poštu su odali i učenici bujanovačke Osnovne škole „Branko Radićević“ u pratnji svojih nastavnika.

Predsednik bujanovačkog odbora SUBNOR-a, Božidar Nedeljković, je u obraćanju prisutnima podsetio na žrtve pale pod bugarskom fašističkom okupacijom i na slobodarski duh žitelja ovog podneblja.

Nekoliko pitanja ostaje bez odgovora. Zbog čega svi Bujanovčani ne slave 7. septembar kao Dan oslobođenja. Šta je, ako jeste, sporno u tom datumu? Da li je čudno što predsednik jedne opštine ne prisustvuje obeležavanju Dana oslobođenja, lokalna samouprava na isti događaj šalje svog predstavnika, a tog datuma uopšte nema u statutu opštine?

Komentar od predsednika Opštine Bujanovac Šaipa Kamberija povodom Dana oslobođenja Bujanovca nismo  dobili, iako smo ga tražili i sve do 14 sati danas čekali da se javi.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.