Izvor: JUGpress.com, 06.Feb.2021, 20:30

Dan kada su bombondžije “umirale”

VLASOTINCE

Petak je pijačni dan u Vlasotincu, i to svi znaju, od najmlađih do onih najstarijih. Nekada su deca željno očekivala povratak svojih roditelja da se tog dana što ranije vrate kući.

Nadao se i autor ovih redova, u to vreme, a bilo je to pre blizu vremenski šest decenija, da će mu majka doneti bombone sa pijace, koje su se tamo i u retkim dućanima prodavale.

Nemaština je uzimala svoj danak tada, da je moja sirota majka Jelka već imala spreman odgovor >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << kad bi je sreo na pola puta od kuće do Vlasotinca.

“Umro bombondžija i nesam ti kupila bombone”, bio je odgovor prilikom svakog njenog povratka sa pijačnog petka u Vlasotincu.

I tako je skoro uvek bilo. I čudio se ja, kako, baš petkom da bombondžije umiru. I došao sam sa drugarima koji su bili iste sreće da više nema ko da pravi bombone u Vlasotincu, jer su svi majstori tog zanata poumirali.

Prvog pijačnog petka ovo februarskog, setio se toga, dok su svi na pijaci uživali u toplini pijačnog petka.

Došli su mnogi da nešto kupe, a još više da se vide i da popričaju, jer korona ih je udaljila od svega svih ovih predhodnih dana i meseci.

A na obali Vlasine izašli su i ribolovci da ulove nešto, jer Vlasina je bila nadošla ovih dana. Ako ne bude ulova bar će se dobro sunčati što se retko dešava u ovo godišnje doba.

Tekst i foto: Vlastimir Stamenković

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.