Dan gljiva u Brezovici kod Vlasotinca

Izvor: juGmedia, 28.Maj.2018, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan gljiva u Brezovici kod Vlasotinca

Mikološko udruženje „Jug“ iz Vlasotinca, juče je organizovalo tradicionalni prolećni skup mikologa, gljivara i ljubitelja prirode u brdima iznad sela Brezovica, desetak kilometara od Vlasotinca.

Skupu je prisustvovala i mikološka sekcija gimnazije “Bora Stanković” iz Niša sa profesorima kao i predstavnici mikološkog društva “Naissus”.

U jutarnjim satima, po zvaničnom otvaranju skupa, tri ekipe gljivara, u zavisnosti od snage i izdržljivosti članova >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << odabrale su tri različite staze i krenule, sa više ili manje uspeha, u prikupljanje gljiva koje su pre ručka izložene u prostorijama nekadašnjem isturenom odeljenju u Brezoici osnovne škole “Siniša Janjić”, gde je i održana izložba gljiva sa edukacijom o svetu gljiva.

Predavači iz oblasti mikologije bili su Aleksandar Peškić , predsednik udruženja “Jug”, Nemanja Stojiljković, master inženjer hemijskih tehnologija i Srđan Veselinović iz mikološkog društva “Naissus”.

Iako amateri, predavači su već vise puta držali stručna predavanja iz oblasti mikologije u školama i Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju u Leskovcu.

Dok su gljivari pokušavali da pronađu, uberu ili fotografišu gljive, u domaćinstvu Jovanovića koje je, kao i svake godine ugostilo gljivare, krčkao se gulaš od pečuraka i spremalo posluženje koje je mikološko društvo “Jug” pripremilo za sve učesnike.

Mikološko udruženje “Jug” iz Vlasotinca, tokom cele godine organizuje slične skupove namenjene edukaciji stanovništva o svetu gljiva i njihovom značaju u ekosistemu a interesovanje za ove skupove je sve veće, imajući u vidu da se radi o organskoj hrani i lekovitim darovima prirode, uz poseban naglasak da ovakav rad prvenstveno ima za cilj zadovoljstvo ljubitelja prirode i nikako nije u vezi sa ostvarivanjem profita.

Skromnu podršku ovom skupu pružila je turistička organizacija Vlasotinca a iz udruženja ističu da od opštine Vlasotince, zbog apolitičnog stava udruženja, nemaju nikakvu podršku.

FOTO Dalibor Boce Ilić

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.