Izvor: JUGpress.com, 24.Jan.2023, 19:48

Da Staro groblje postane memorijalni park

NIŠ

Savet za kulturno stvaralaštvo Grada Niša, sastavljen od renomiranih poslenika iz javnog i kulturnog života, će svojom podrškom i angažovanjem raditi na promociji Grada na kulturnoj mapi Srbije, zaključeno je na  sednici Saveta, kojom je predsedavala Sara Cincarević, dirigent crkvenog hora “Branko”. Jedna od prvih inicijativa biće, kako se čulo na sednici Saveta, da Staro Groblje treba postane Memorijalni park.

 “Zahvaljujem gradonačenici Niša što nam >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je ukazala poverenje, da mi iz sveta umetnosti, muzike, filma, pozorišta, novinarstva, arheologije i arhitekture, možemo da kvalitetnim predlozima utičemo na razvoj kulturnog ambijenta Grada,“ rekla je Cincarević. „Niš, kao prestonica kulture južne Srbije, težiće da ima više javnih gradskih manifestacija, a posebna pažnja biće usmerena ka mladima i njihovoj edukaciji na polju kulture“, dodala je ona.

                                     Cincarević je dodala da je Savet preuzeo obavezu  da svojom savetodavnom ulogom ukazuje na nešto što bi trebalo da se menja na polju kulture, jer bez kulture ne možemo da postojimo niti napredujemo.

                                     „Naša funkcija je volonterska, i slobodnom voljom i svojim imenom stojimo iza onoga što bismo želeli na kulturnoj mapi“, poručila ja Sara Cincarević.

                                     Ostali članovi Saveta za kulturno stvaralaštvo su filmski kritičar Dejan Dabić, profesor u penziji Zoran Aracki, dirigent i dekan Fakulteta umetnosti Milena Injac, glavna gradska urbanistkinja Tanja Obradović, direktorka produkcije Narodnog pozorišta u Nišu Miljana Nenadov i Miša Rakocija, arheolog i istoričar umetnosti.

                                     Predsednica Saveta je navela da će njihova glavna uloga biti da stalno podsećaju da posao koji je započet mora i da se završi.

                                    „Za početak, očišćeno je Staro groblje, mi smo predložili da to postane memorijalni park, videćemo. Stalno ćemo podsećati dok se posao ne završi. To će biti naš prvi zadatak. Ako smo krenuli da završimo. Kad završimo mandat koji traje dve godine, onda ćemo prezentovati rezultate. U radnoj verziji, dok radimo, nećemo davati informacije da ne bi došlo do ometanja procesa rada“, dodala je Cincarević.

                                 Kao glavne ciljeve ovog saveta ja navela da Narodno pozorište mora da dobije stalnu manifestaciju. U svom radu će se oslanjati na potrebe svih umetnika kroz direktan razgovor o tome šta im je potrebno za svoje stvaralaštvo.

3

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.