DJB: Koliko “vrede” mladi u Medveđi?

Izvor: JUGpress.com, 26.Feb.2018, 01:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DJB: Koliko “vrede” mladi u Medveđi?

MEDVEĐA

U opštini Medveđa po popisu iz 2011. godine ima 7876 stanovnika. Prema izveštajima Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, u Medveđi je na birou u novembru 2017. godine bilo 1.556 nezaposlenih, saopštio je pokret Dosta je bilo iz ove opštine.

“Od 1. januara do 30. novembra 2017.godine zaposleno je 214 lica. Od nezaposlenih čak 771 ima osnovno obrazovanje ili je nepismeno. Više od 700 lica ima treći ili četvrti stepen, a 30 ima fakultetsko >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << obrazovanje.

Za 11 meseci u Medveđi se uposli 214 lica, a ima 1556 nezaposlenih. Po ovom sistemu, ostali će morati da čekaju od 6 do 8 godina. A šta ako se još neko prijavi na biro? Dilema za njih je već na ulazu u zgradi NSZ-a i stranačkih organizacija: «Da li ići u kancelariju levo ili desno, stranka (SNS) ili biro (NSZ), prečice ili čekanje, plakati ili obuke?! Šta ako se odluče za iseljavanje? Šta ako se ne dožive obećanja?

Vest da «nema nezaposlenih sa završenim fakultetom u Medveđi» od 5. februara 2018. godine je nažalost netačna. Program «Ekonomsko osnaživanje mladih» finansiran iz opštinskog budžeta uz podršku UNDP-a omogućio je da posao dobije 20 visokoškolaca. Ubrzo potom su još dva fakultetski obrazovana lica potpisala ugovor o povremenim poslovima za ozakonjenje.

Po zvaničnim izveštajima NSZ-a bilo je 30 visokoškolaca bez posla, a nakon ovih akcija ostaje još 8 lica. Otpada «istorijski dan za Medveđu», ne samo dok se ne zaposle ovih 8 lica, nego i svi ostali koji nisu krivi što imaju «samo» srednju školu ili niži obrazovni status.

Ovaj program nije garancija mladim visoko obrazovanim licima, jedino ako nisu članovi vladajuće partije, jer ugovor je ograničen na 6 meseci. Ovo bi moglo da prođe, ali ako se zna da će oni primati po 14 hiljada dinara, onda se primećuje ponižavajući odnos prema potencijalno kvalitetnim kadrovima, koji bi morali da imaju svoja zaduženja i prateće rezultate.

Opštinski odbor pokreta «Dosta je bilo» u Medveđi poziva sve slobodoumne građane da se zapitaju koliko košta posao u Medveđi, koliko mladi vrede i da li obezvređuju diplome, a najbitnije šta će da rade za 5 meseci kada se završi projekat koji finansira opština, a oni ne prođu mentorski rad ili stranačke filtere?, navodi se u saopštenju koje potpisuje Njegoš Dragović, koordinator “Dosta je bilo”  u Medvedji

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.