Ćirković i Ranković za reformu preduzeća, ali različito o budžetu

Izvor: JužneVesti.com, 19.Apr.2016, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćirković i Ranković za reformu preduzeća, ali različito o budžetu

Iako su na suprotnim stranama, lideri gradskih odbora SPS i SDS Žarko Ranković i Dragoslav Ćirković složili su se da je neophodno povećati realizaciju budžeta sa trenutnih 70 % i pod hitno očistiti preduzeća od partijskih direktora.

Za Ćirkovića kao opozicionog odbornika i kandidata za predsednika Opštine Medijana na opozicionoj listi “Niš, moj grad” nema dileme: aktuelna vast na čelu sa SNS, čiji je i SPS bio deo, pokazala je da je, kako kaže, nesposobna da >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kreira budžet.

Budžet je takav kakav je, jer je teško ponavljati da su neki drugi krivi i 4 godine su prošle uludo, a SNS nosi najveći deo krivice, jer vode glavnu reč. Projektovanje budžeta je bilo totalni promašaj, jer od planiranih 12 milijardi vi realizujete svega 7. To nikad nije bilo - kaže Ćirković.

Ranković kaže da je sve 4 godine kao većnik SPS u kreiranju budžeta učestvovao srazmerno snazi koju je njegova partija imala u koaliciji, ali kaže da je insistirao na realnijem budžetu.

Prve godine zalagao sam se za budžet od 7 ili 8 milijardi dinara, ali vi jednostavno morate da planirate sredstva za neke aktivnosti i to značajno uvećava planirani budžet - kaže Ranković.

Podsetimo, aktuelna vlast je tokom 4 godine imala puno problema da obezbedi novac u gradskoj kasi, a stalne blokade dovele su do toga da Ministarstvo fnansija obustavi transfere prema gradu.

I Ćirković i Ranković se slažu da nije lako smeniti direktora javnog preduzeća, a kako kaže lider niških socijalista, najveći problem su zakonske regulative i posledice koje bi mogao da snosi Grad ukoliko direktor podnese tužbu.

Reforma javnih preduzeća što pre i izmene zakonske regulative. Sa time se slaže i gradonačelnik Zoran Perišić, jer danas ne možete tek tako da promenite direktora - kaže Ranković.

Ipak, Ćirković se sa njim ne slaže i kaže da je manja cena i da direktor nakon smene tuži Grad nego da upropaštava preduzeće.

Ne možete da ne kaznite direktora. Ne radi dobro, promenite ga. Ako hoćete zdrave sisteme reforme što pre, inače će postradati sva preduzeća - kaže Ćirković.

On naglašava da je neophodno ispratiti evropske trendove i okrenuti se javno-privatnom partnerstvu tamo gde je to moguće.

Zašto nije smenjen dirketor “Gorice”, kakva je bila saradnja sa DS, kako do novih investotora, zašto je u Nišu nikad gore i da li je moguća koalicija nakon izbora između opozicionog bolka i SPS u Nišu, pogledajte u emisiji “15 vs. 15”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.