Izvor: JUGpress.com, 07.Nov.2019, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ciglari iz Guberevca

LESKOVAC

Porodica Nikolić iz Guberevca, više od pola veka proizvodi punu ciglu na isti način, od prirodnih materijala i lokalnih sirovina. Polovina proizvodnje proda se na domaćem tržištu, a ostatak izvozi u zemlje regiona.

Treća generacija Nikolića, na 4o-ak hektara , pravi, peče i skladišti punu ciglu, po tehnologiji koja se decenijama nije menjala. Za tim nema ni potrebe, jer se radi o proizvodu od potpuno prirodnih materijala, zemlje i peska iz ovog kraja. Kada >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << se ispeče na 1.ooo stepeni, spremna je za ugradnju u zidove širom Srbije, ali i Makedonije, Bugarske i Rumunije. Ciglana ima troje stalno zaposlenih i više desetina sezonskih radnika:

–          Firma radi sezonski, od marta, do novembra.Proizvodimo punu opeku, za koju interesovanje, uprkos pojavi mnogih drugih materijala , ne opada. Na godišnjem nivou u proseku pripremimo milion komada, a dešavalo se da proizvedemo i tri. Zavisimo od vremenskih prilika. Sirovine su lokalnog porekla i nabavljamo ih unapred, tako da već sada imamo zalihe za narednih deset godina, priča vlasnik Srdjan Nikolić, koji je ciglanu nasledio od oca.

Budućnost Srbije je u porodičnim kompanijama i zato država i grad podržavaju takve firme, ponovio je gradonačelnik Cvetanović:

–          Proizvodnja od milion jedinica godišnje pokazuje da je reč o ozbiljnoj kompanijii. Možemo da se nadamo da zbog ovakvih firmi Leskovac ima dobru perspektivu, a mi smo tu da pružimu svu pomoć koju možemo kao lokalna samouprava , pre svega u sredjivanju infrastrukture. Ako neka firma uspe da polovinu svoje proizvodnje plasira u okolne države, članice Evropske unije, onda to zaslužuje svaki respekt.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.