Cevi za MHE u Rakiti zasada ostaju na mestu - sud poništio odluku Ministarstva

Izvor: JužneVesti.com, 02.Okt.2020, 13:14

Cevi za MHE u Rakiti zasada ostaju na mestu - sud poništio odluku Ministarstva

Da investitor ipak nije dužan da izvadi cevi iz Rakitske reke piše u presudi Upravnog suda, koji je odlučivao o žalbi investitora na rešenje Ministarstva zaštite životne sredine, kojim mu je naloženo da izvadi cevi u dužini od 350 metara. Predmet je vraćen u inspektorat na ponovnu analizu. Investitor mini-hidroelektrane Goran Belić zadovoljan je presudom, dok iz inicijative Odbranimo reke Stare planine kažu da će se oglasiti nakon konsultacija sa advokatima.

Ekološka >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kriza oko mini-hidroelektrane "Zvonce" prerasla je u pravnu, koja traje i dalje. Investitor je u gradnju u selu Rakita krenuo sa građevinskom dozvolom, uz mišljenje Zavoda za zaštitu prirode i drugih nadležnih javnih institucija i preduzeća da može da gradi. Usledila je najveća pobuna zaštitnika prirode, pa reakcija Ministarstva - stručnjaci Zavoda opet su izašli na teren da provere da li investitor radi po dozvoli i uslovima.

Decembra 2018. godine inspektor Zavoda ustanovio je da su cevi u dužini od 300 - 350 metara postavljene kako ne bi trebalo, u korito velikih voda, pa početkom januara naredne godine nalaže uklanjanje.

Nakon što se investitor žalio Ministarstvu, drugostepeni organ ministarstva ostao je pri stavu inspektora, a investitor se zatim žalio Upravnom sudu. Posle više od godinu dana čekanja, aktivisti su odlučili da nešto preduzmu i sami sprovedu zaključke inspektora i uklone cevi.

Sada je za njih presuda koja ne rešava situaciju, već produžava agoniju oko Rakite, iznenađenje.

pic.twitter.com/m0gM405Cip

Za investitora je, sa druge strane, ovakva presuda očekivana. Upravni sud poništio rešenje Ministarstva zaštite životne sredine; foto: printskrin

Potpuno očekivano, rešenje je nezakonito po mnogo aspekata, a ovo je samo jedan od aspekata. Nezakonito jer ga je doneo nenadležan organ. Kada se radi po građevinskoj dozvoli, samo nadležni inspektor može da kontroliše radove, a to je građevinski. Ne mogu drugi inspektori, jer se radi po građevinskoj dozvoli koja je doneta i na osnovu njihovih pozitivnih mišljenja - kaže Belić za Jućne vesti.

On dodaje da je rešenje nanelo ogromnu štetu državi i njemu kao investitoru, a da se zloupotrebljavalo na više načina.

Drugostepeni organ nije video formalne nedostatke, u obavezi su da ponište prvostepeno i da inspektor ponovo pogleda da li tu ima povreda. Jedino je Ministarstvo zaštite radilo nezakonito, ostala ministarstva su radila po zakonu. Nismo ni imali dovoljan rok za žalbu - kaže investitor.

Upravo je nesprovođenje rešenja inspektora Ministarstva žaštite životne sredine da se izvadi deo cevovoda bio razlog da se aktivisti i meštani sami okupe i pokušaju da oni to urade. Cevke su ostale na mestu, a simbolično je cevovod onesposobljen.

Komentar na presudu Upravnog suda za sada nemaju u inicijativi Odbranimo reke Stare planine, jedan od njihovih lidera Aleksandar Jovanović Ćuta kaže da će se oglasiti nakon što pročitaju presudu u celosti i nakon konsultacija sa advokatima.

Podsetimo, prilikom obilaska radova na postavljanju cevovoda za MHE, republički inspektori Dragana Šelmić i Milan Štetić utvrdili su da je od 300 do 350 metara cevovoda postavljeno u okviru prirodnog korita za velike vode i naložili su prestanak radova i vađenje postavljenih cevi.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Presuda Upravnog suda u slučaju MHE Zvonce

Izvor: Danas, 02.Okt.2020

Presudom Upravnog suda kojom je poništeno rešenje Ministarstva zaštite životne sredine, a nakon tužbe investitora „Mala hidroelektrana Zvonce“, utvrđena je isključivo povreda pravila postupka, a sud nije ni ulazio u ocenu činjeničnog stanja.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.