Izvor: JUGpress.com, 04.Jul.2016, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvrti protest #podržiRTV

NOVI SAD

Na četvrtom protestu  #podržiRTV,  novinari, građani i eminentni pojedinci poručili su da su svi rokovi koji su zadati rukovodstvu Radio televizije Vojvodine istekli, te da je vreme je da građanska Srbija pokaže da zna da se izbori za građanska prava

Na protestu se okupilo više hiljada građana i ponovilo zahtev za ostavku članova Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine (RTV) i za povlačenje svih odluka koje je to telo donelo. Prisutnima se obratio i >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << reditelj Kokan Mladenović, koji ocenio da siromašnoj Srbiji, kojom vladaju “primitivizam i agresija”, ne treba moderna Radio-televizija Vojvodine već joj treba Radio-televizija Novi Sad iz 90-ih godina, koja je tada bila ratnohuškački medij. On je kazao da je tim koji je do nedavno radio u ovoj medijskoj kući uspeo da spere ljagu sa takve televizije.

Mladenović je poručio prisutnima da Srbija trenutno nema političku opoziciju i da smo jedina opozicija MI, građani koji organizujemo proteste u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu… On je sa bine poručio da se ne sme zaboraviti i odgovornost za slučaj HELIKOPTER, LUBENICU, POPLAVE, SVAMALU.

Novinar RTV-a Marko Jakovljev rekao je da je u poslednjih pet godina bilo zadovoljstvo raditi u toj medijskoj kući, a da je u poslednja dva meseca “atmosfera odvratna”, kolege ne razgovaraju međusobno i okreću glave jedni od drugih. “Ja nisam bio ugrožen ni na koji način, ali ne želim da gledam kako gaze moje prijatelje i kolege kao krpe. Ne želim da se pravim da se ništa ne dešava”, rekao je Jakovljev. On je poručio da su međuljudski odnosi narušeni, da je pobednički tim kojem se verovalo desetkovan i da je nepravda što mladi i pametni ljudi moraju ovo da trpe zarad nečijih političkih interesa.

On je naveo da v. d. rukovodstvo RTV-a nije produžilo ugovore za 22 honorarna saradnika i zatražio da se saopšti po kom kriterijumu njima nisu produženi ugovori a nekima drugima jesu.

Virag Đurković i Margareta Tomo obratile su se okupljenima u ime redakcija listova na mađarskom jeziku Mađar So i Het nap i izrazili solidarnost s protestom. One su optužile Nacionalni savet Mađara i Savez vojvođanskih Mađara da pritiskaju redakcije ta dva lista i novinare koji ne pristaju na politički diktat. U tim listovima se od nedavno zabranjuje novinarima da učestvuju u izboru urednika, kako su to mogli poslednjih 70 godina, da se preti otkazima i da je jedan od novinara i dobio otkaz pod kontroverznim okolnostima.

Učetvovao je i programski urednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić koji je ocenio da RTV-om danas vlada “ljudski i profesionalni šljam, kojim poput marioneta komanduje bivši netalentovani novinar u pokušaju, najozloglašeniji ministar informisanja u istoriji Evrope, diktator u pokušaju – Aleksandar Vučić”. On i okupljeni građani zatražili ostavku gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučeviča zbog organizacije kontramitiniga, mešanja u rad javnog servisa, i to kratkim performansom ispred Gradske kuće, gde je na beton zalepljen veliki transparent sa natpisom “ODGOVORNOST”:

Nakon govora ispred RTV, kolona građana prošetala je centralnim gradskim ulicama, potom kroz pešačku zonu do upravne zgrade RTV-a, gde je protest nastavljen rok koncertom nekoliko bendova koji od samog početka podržavaju proteste i pokret #podržiRTV.

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.