Centralna proslava Milanskog edikta

Izvor: juGmedia, 06.Okt.2013, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centralna proslava Milanskog edikta

NIŠ - Sveta liturgija koja je danas održana u parku ispred Hrama cara Konstantina i carice Jelene predstavlja završnu i centralnu proslavu 17 vekova od donošenja Milanskog edikta. 

Liturgiju je služio carigradski i vaseljenjski patrijarh Vartolomej, uz saslužnje poglavara i predstavnika pomesnih pravoslavnih crkava. Pozivu srpskog patrijarha Irineja da učestvuju u liturgiji povodom obeležavanja značajnog jubileja, odazvali su se i patrijarh moskovski i sveruski Kiril, patrijarh >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << jerusalimski Teofilo, arhiepiskop atinski Jeronim, mitropolit varšavski Sava, arhiepiskop Kipra Hrizostom, arhiepiskom albanski Anastasije, arhiepiskop nemački, češki i slovački Simeon i mitropolit varšavski i svepoljski Sava.

Svečanu liturgiju pratilo je više hiljada pravoslavnih vernika iz čitave Srbije, kao i brojne zvanice. Svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Srbije Ivica Dačić, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici grada Niša, vojske i policije. Među zvanicama koje su pratile iturgiju nalazili su se i predstavnici Katoličke crkve, Islamske verske zajednice u Srbiji, Reformatorske crkve, jermenske crkve, predstavnici različitih hrišćanskih organizacija i udruženja iz čitave Evrope.

Patrijarh srpski Irinej istakao je da je  ovo veliki dan, ne samo za Niš i Srpsku pravoslavnu crkvu, već za čitav hrišćanski i pravoslavni svet.

„Slavimo jedan veliki istorijski događaj – 17 vekova od donošenja Milanskog edikta. Ovo je događaj koji je promenio lice sveta i podelio ga na dve ere – eru paganskog i eru hrišćanskog sveta. Hrišanstvu su ovim događajem otvorena širom vrata da blagovesti istinu Svetog jevanđelja, istinu o Bogu, istinu o nama, o svakom čoveku”, rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh vaseljenski i carigradski Vartolomej pozdravljajujući sve prisutne rekao je da je potpisujući Milanski edikt Car Konstantin potpisao našu slobodu.

Ova velika, božanstvena svečanost  predstavlja dužnost i obavezu za našu pravoslavnu crkvu. Obavezu da ponovo preispitamo sebe, svoje svedočenje i svoju vernost sili krsta, kako bismo mogli da budemo i lično vaskrsnuti, a kako bi mogli da vaskrsnemo nadu u pravoslavnom narodu. Nadu da je raspeti gospod Isus Hristos isti juče, danas i u vekove“, rekao je Vartolomej.

On je podsetio da su pre donošenja Milanskog edikta hrišćani nepravedno bili progonjeni i to samo iz jednog razloga što su nosili ime hrišćansko. Patrijarh Vartolomej je rekao da se dešava da se hrišćani i danas progone i to samo zbog toga što žele da žive pobožno.  .

U znak znahvalnosti za učešće u proslavi 17 vekova od donošenja Milanskog edikta patrijarh srpski Irinej uručio je poglavarima pravoslavnih crkava i visokim zvanicama orden Svetog cara Konstantina.                                                                        

Liturgija koja je danas održana u Nišu najveći  je skup u istoriji Srpske pravoslavne crkve, a istovremeno i jedinstven događaj, budući da su se poslednji put svi pravoslavni poglavari susreli i služili zajedno liturgiju prije 100 godina, 1913. godine u Carigradu.

                                                            (Kraj)mia/ena

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Beograd, Niš i Podgorica u centru pažnje pravoslavnog sveta

Izvor: Vostok.rs, 07.Okt.2013, 10:17

07.10.2013. -..U protekla dva dana Srbija je bila u središtu pažnje pravoslavnog sveta i celog hrišćanstva, s obzirom da se prvo u glavnom gradu, a zatim i u Nišu, odvijala završna proslava povodom 17 vekova od Milanskog edikta, kog je doneo car Konstantin Veliki, rođeni Nišlija, što je značilo...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.