Izvor: JUGpress.com, 22.Sep.2021, 16:08

Centar Niša bez saobraćaja

NIŠ

Obustavom saobraćaja i zatvaranjem ulica Vožda Karađorđa i Milojka Lešjanina u centru grada od 9 do 13 sati, u Nišu je obeležen “Dan bez automobila”.  Inače, “Dan bez automobila” obeležava se širom Evrope kako bi se skrenula pažnja na sve veću zagađenost vazduha. Cilj obeležavanja ovog dana je da se ukaže građanima na značaj zaštite životne sredine, zdrave načine života i korišćenje prevoznih sredstava koja ne zagađuju okolinu.

  „Ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je 15 put da smo ovde na Trgu kralja Milana, da su  dve najfrevrentnije ulice u gradu zatovorene za saobraćaj, da smo ulice na par sati prepustili pešacima i biciklistima kao i sportistima  i najmlađim sugrašanima, ukazujući još jednom na značaj našeg  zdravlja i na značaj zaštite životne sredine. Imajući u vidu da se  Dan bez automobila obeležava u uslovima pandemije jako je važno reći da je tema ovogodišnje nedelje mobilnosti „Održiva mobilnost za zdravlje i život“, a slogan kampanje je „Krećemo se održivo, očuvajmo i ostanimo zdravi“. Tako još jednom ukazujemo na značaj našeg zdravlja i prilika je da još jedom  pozovemo naše sugrađane da se pridržavaju svih mera imajući u vidu da pandemija još traje“, kazala je Vladislava Ivković, pomoćnik gradonačelnice Niša za komunalna pitanja.

          Ona je dodala da je grad Niš završetkom Trga kralja Milana omogućio pešacima novi i kvalitetniji prostor za šetnju jer je proširena pešačka zona. Dodala je da grad značajna sredstva izdvaja i za obezbeđenje i opremanje biciklističke infrastrukture čime se sugrađanima omogućava da svoje bicikle koriste na propisan način.

          „U toku je i kampanja za bicikliste u okviru koje će biti podeljen promotivni materijal ali i više od 50 bicikli učenicima iz škola koje će i predložiti te đake, a koji će doći, pre svega, iz višečlanih i porodica lošijeg materijalnog stanja“, dodala je Vladislava Ivković.

           Prema njenim rečima grad čini sve kada se radi o zaštiti životne sredine.

           „Uveliko se radi na tome da što više individualnih ložišta bude isključeno a koristila su za grejanje drva ili ugalj. U završnog fazi smo priključenja na toplovodnu mrežu zgrade Medicinskog fakulteta, Studentskog doma kod Medicinskog fakulteta i Železnice Srbije na Trgu kralja Aleksandra“, dodala je Vladislava Ivković.

                 Obeležavanju „Dana bez automobila“ priključio se i EU info kutak.

                „Današnji dan bez automobila je još jedna evropska inicijativa. Inače ovo je finale ovogodišnje Nedelje mobinosti. Svake godine na ovaj dan gradovi širom Evrope se prikažu u jednom drugačijem svetlu i ona najuža  gradska jezgra budu prilagođena pešacima i biciklistima i svima koji ne koriste automobile koji žtete našoj životnoj sredini. Cilj svega je da je ubrzani ritam života neodrživ za našu planetu. Naša poraka je da u svakodnevnoj mobilnosti, odlasku do posla, škole ili u kupovinu ne sedamo uvek u automobile već da idemo peške ili koristimo bicikle i tako zažtitimo našu životnu sredinu“, kaže Daniela Vučić, menadžerka EU Info kutka Niš.

                  Obeležavanju „Dana bez automobila“ u Srbiji se priključilo tridesetak gradova.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.