Izvor: JUGpress.com, 14.Feb.2024, 09:18

Caričin grad uskoro na listi UNESKO

LEBANE

Iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture stigla je informacija da je formiran Stručni tim za izradu nominacionog dosijea za upis arheološkog nalazišta „Caričin grad“ na UNESKO-vu listu svetske baštine. Ovaj stručni tim sastavljen je od arheologa, arhitekata, istoričara umetnosti i konzervatora-restauratora čiji je zadatak da izrade dokument u skladu sa Konvencijom o zaštiti kulturnog i prirodnog nasleđa i smernicama navedenim u Operativnom vodiču. Caričin >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << grad se nalazi na preliminarnoj listi Uneska od 2010. godine i prepoznat je kao značajno nalazište za razmenu ljudskih vrednosti, tokom vremenskog perioda ili unutar kulturnog područja sveta, razvoj arhitekture ili tehnologije, monumentalne umetnosti, urbanizma ili pejzažnog dizajna kao jedinstveno ili izuzetno svedočanstvo o kulturnoj tradiciji ili civilizaciji koja živi ili je nestala, poručuju iz RZZSK.

Predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović kaže i da je jedan od kapitalnih projekata opštine Lebane izgradnja Centra za posetioce u Caričinom gradu.

„Vrednost ove investicije je 200 miliona dinara. Radovi teku planiranom dinamikom, neprekidno se radi upros zimskim uslovima, a završetak objekta očekuje se vrlo brzo.“ (kraj)IS/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.