Izvor: JUGpress.com, 12.Maj.2021, 08:21

Caja, donor plazme iz Vlasotinca

VLASOTINCE

Pozivu da se dobrovoljnim davanjem plazme putem plazmafereze, i koja je bezbedna a nekome spašava život, porodici dobrovoljnih davalaca krvi pridružio se i 34-godišnji Vlasotinčanin, Slaviša Stanojević ,,Caja”.

I ne bi nešto bilo posebno u celoj ovoj priči, jer mnogo je donora krvne plazme, da ,,Caja” nije 60 posto invalid, zbog problema koje je imao i ima na levoj potkolenici, kao posledica saobraćajne nesreće koja se dogodila poslednjeg junskog dana >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << 2003.godine.

Nijednog trenutka nisam se dvoumio da li treba da doniram krvnu plazmu, kad sam saznao da se mogu pridružiti velikoj grupi ljudi koji su to već učinili pre mene. Imao sam istinsku želju da to, i ja, učinim, jer najveća dragocenost je kad znate da će te, možda, svojim učinjenim postupkom nekome i pomoći, a imao sam i ja pre toga ozbiljne zdravstvene probleme – započinje nam humanu ispovest donor plazme iz Vlasotinca, Slaviša Stanojević, ,,Caja”, autolimar po zanimanju, koji nikad nije bio u tom poslu.

JUGpress: Kažete da ste autolimar ali da nikad niste se bavili tim poslom. Koji je to razlog ?Tako je. Ja sam autolimar, a do te diplome stigao sam pohađajući Saobraćajnu školu u Leskovcu. Nisam nikad radio kao autolimar, a glavni i jedini razlog je što nisam za tako nešto sposoban, jer sam proglašen od nadležne zdravstvene komisije za invalida.

JUGpress: Koji je to razlog da budete proglašeni 60% invalidom ?Imao sam saobraćajnu nesreću 30.juna 2003.godine u Vlasinskoj ulici u našem gradu. Bio sam suvozač na motociklu kada je došlo do saobraćajnog udesa sa autom kojim je upravljao jedan naš sugrađanin. Moja povreda je takve prirode da ja nisam sada sposoban da radim kao zdrav čovek, a takvo rešenje donela je nadležna zdravstvena komisija koja me je proglasila 60 procentnim invalidom i sada imam protezu na levoj potkolenici.

JUGpress: Osposobili ste se za zanimanje autolimara, a teška telesna povreda vam ne dozvoljava da radite za posao za koji ste se školovali. Da li možda imate neku naknadu od strane države ?Ne. Nemam nikakvih primanja od strane države, tako nešto treba da steknem posle pet godina rada, a ja sam nakupio do sada oko četiri godine radnog staža.

JUGpress: Gde ste to u, međuvremenu, radili ?To su, inače, razni projekti naše lokalne samouprave, a ja sam, uglavnom, bio na poslu u našem Domu zdravlja, gde sam naišao na izuzetnu korektnost, u svakom pogledu, od strane rukovodstva i svih njenih zaposlenih ove naše zdravstvene ustanove.

JUGpress: Kada ste donirali krvnu plazmu ?Kada sam bio obavešten da mogu biti donor plazme osećao sam se srećno i zadovoljno. Bio sa, prilično, uzbuđen priznajem, i nekako sam posebno čekao dan kada ću krenuti za Beograd u humanoj misiji donora plazme.To je bilo 7.aprila ove godine, i ovaj datum posebno ću pamtiti.

JUGpress: Da li bi ste ponovo dali krvnu plazmu u narednom periodu ?Kako da ne. Pa ja sam to već i rekao gore u Beogradu u Institutu za transfuziju krvi. Samo da prođe neko vreme, kako je to predviđeno, eto mene opet u prostorijama nadležne zdravstvene ustanove u Beogradu za doniranje krvne plazme. Ovom prilikom pozivam sve one koji mogu da daju krv i krvnu plazmu, da to učine, a ja sam već desetak puta doborovoljni davalac krvi, a sada i krvne plazme, a to ću činiti i u godinama koje su pred nama. I to sve u želji da pomognem onima kojima je krv i krvna plazma neophodna. Radovaću se i biću presrećan ako nekome budem svojim doniranjem pomogao u ozdravljenju, jer najveća dragocenost, u to sam se uverio je, biti zdrav. Baš zbog toga poručujem svima, budimo humani pomognimo onima kojima je pomoć neophodna – poručuje humani donor krvne plazme iz Vlasotinca, Slaviša Stanojević ,,Caja”, koji već broji dane kada će krenuti za Beograd da ponovo donira krvnu plazmu.smart

Vozač predsednika opštine

MIKI POZITIVNI ŠALjIVDžIJA

Čelnici vlasotinačke opštine imaju veliko razumevanje za osobe koje putuju u Beograd kako bi dali krvnu plazmu, tako što daju svoje vozilo da donora odvezu do našeg glavnog grada.

U Beograd sam putovao autom naše opštine a za volanom, kao vodič bio je Miroslav ,,Miki” Milosavljević, a on je, inače, u takvoj misiji bio i ranije sa prethodnim donorima. Vrlo pozitivna ličnost, satkana od pozitivnog naboja i pun šale i dobrih viceva, koji su blagotvorno delovala na mene i u nekoj ruku me oslobodila činjenice kako će se stvari odvijati prilikom doniranja plazme. A, ispalo je da ne može biti bolje, i zato nestrpljivo čekam da u najskorije vreme to ponovim – kaže nam ,,Caja” humani invalid iz Vlasotinca.

Vlastimir StamenkovićI ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.