Izvor: BujanovackiGlas.info, 07.Sep.2017, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bujanovac obeležio 73 godine od oslobođenja

Na području Bujanovačkog sreza okupatori i njihovi pomagači ubili su preko 600 civila. U pojedinim naseljima, samo u jednom danu, streljano je nekoliko desetina ljudiBUJANOVAC, 7. septembar 2017.- U oragnizaciji Opštinskog odbora SUBNOR danas je u bujanovačkom gradskom parku, u prisustvu boračke organizacije, potomaka boraca NOR, predstavnika Vojske Srbije, lokalne samouprave, privrednih organizacija, učenika, omladine i građana, obeležen Dan oslobođenja Bujanovca, 7. septembar.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BujanovackiGlas.info << />Obraćajući se prisutnima ispred spomen bista žrtvama fašističkog terora, predsednik boračke organizacije Božidar Nedeljković je podsetio da je na današnji dan 1944. godine Bujanovac oslobođen od fašizma u Drugom svetskom ratu.
– Na području Bujanovačkog sreza okupatori i njihovi pomagači ubili su preko 600 civila. U pojedinim naseljima, samo u jednom danu, streljano je nekoliko desetina ljudi.
Među civilnim žrtvama bili su i Aleksandar Stanković, Josif Janjić i Stojan Vasiljević, pred čijim bistama odajemo poštu i ostalim žrtvama fašističkog terora.
Osim navedenih zločina, bugarski fašisti su u radne logore internirali preko hiljadu građana, a u Bujanovcu i okolnim selima su spalili više stotina kuća, pljačkajući i vršeći druga zločinačka dela – istakao je Nedeljković.
Buajnovčanima je, u ime Republičkog i Okružnog odbora SUBNOR, Miroljub Stojčić čestitao 73 godine života u slobodi.
– Danas je veliki dan za Bujanovac i Vranje, dan kada je sloboda došla u ovaj kraj. Ovo je dan koji je doneo i preokret u ekonomskom razvoju juga Srbije.

Mi, upravo, obeležavajući ovaj dan, šaljemo poruku Evropi da smo i dalje u antifašističkom korpusu – rekao je Stojčić, obraćajući se okupljenim građanima, u ime 130.000 pripadnika SUBNOR.
Na spomenik žrtvama fašističkog terora u bujanovačkom parku cveće su položili predstavnici Opštine Bujanovac, Okružnog i Opštinskog odbora SUBNOR, Saveza rezervnih vojnih starešina Srbije, Bujanovačke banje, rakovačke „Bivode“, OŠ „Branko Radičević“ i Udruženja pčelara „Polen 2012“.

Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na BujanovackiGlas.info...






Povezane vesti

Odata počast oslobodiocima Vranja

Izvor: juGmedia, 07.Sep.2017

Odavanjem počasti i polaganjem venaca i cveća na spomenik oslobodiocima Vranja na platou ispred Pedagoškog fakulteta, danas je održan komemorativni skup povodom 73. godišnjice od oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu...U istorijskom kalendaru grada,  oslobođenje od fašizma važi za jedan...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BujanovackiGlas.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BujanovackiGlas.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.