Izvor: JUGpress.com, 27.Jul.2021, 23:12

Budućnost zajednickog života na umetničkim platnima

NIŠ

Uz podršku ambasade  Slovenije u Beogradu i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije a pod pokroviteljstvo NLB banke i Komercijalne banke nastavljen je zajednički kulturni projekta “Budućnost života”. U umetničkom prostoru društva „Pigmalion“ u Tamnjanici do 1.avgusta petoro umetnika iz Srbije i Slovenije na svojim platnima preneće  svoje viđenje “budućeg zajedničkog života”.                                     >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<    Projekat predviđa održavanje tri kolonije sa ukupno 16 umetnika iz ove dve države. Prva kolonija na kojoj su učestvovali šestoro umetnika održana je od 30.maja do 6.juna a pored ove aktuelne predviđena je i treća, od 12.do 19.septembra.

                                    Kako su ocenili organizatori i pokrovitelji “ovo je jedan od najbitnijih projekata na području kulture za vreme predsedavanja Slovenije Evropskom Unijom”. Domaćin Gorazd Čuk, predsednik udruženja “Pigmalion” očekuje da okruženje u kome će i ovog puta umetnici stvarati bude idealna inspiracija za nova dela. Selo Tamnjanica poznato je po plantažama lavande i drugog lekovitog bilja. Nakon berbe ruža i lavande polja su trenutno “okupana” smiljem…

                                   Umetnici ističu da su zadovoljni što se nakon više od godinu dana ponovo okupljaju i imaju priliku da se druže. Učesnici druge kolonije po odluci selektora Kristine Pirković iz Srbije i Saše Vrabiča iz Slovenije su Jure Zrimšek, Katja Fele, Zoran Todorović Todor, Vasilisa Ivanović i Petar Mošić.

                                   “Retko idem na kolonije ali na one koje odem to su isključivo one koje ispunjavaju moja očekivanja a to su profesionalizam, korektan odnos prema umetnicima i saradnja na obostrano zadovoljstvo”, kazao je umetnik Petar Mošić koji je već bio učesnik radionica u Tamnjanici i to 2019.godine.

                                On se nada da se pred svima nama nalazi svetlija budućnost posle teške godine koja je pomutila mnoge planove. Nada se da ćemo u što skorijoj budućnosti nastaviti normalno da živimo. Dodaje da umetnicima najviše nedostaju izložbe.

                                 “Ono što mi se ovde dopada je prirodno okruženje jer se i naš atelje nalazi na Kučaju, izolovan od ljudi i civilizacije. Tamnjanici se vraćam kao učesnik i posetilac jer je ovo mesto koje okuplja umetnike iz celog sveta i odličan je prilika za razmenu iskustava i sticanje novih prijatelja”, kaže Vasilisa Ivanović.

                            Slična su očekivanja i umetnika iz Slovenije Jure Zrimšek i Katja Fele ali i Zoran Todorović Todor koji su po prvi put gosti uduženja umetnika “Pigmalion”.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.