Izvor: JUGpress.com, 20.Jan.2022, 23:50

Brnabić: Poništeni akti sa Rio Tinto, ispunili smo zahteve

BEOGRAD

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je ukinuta uredba Vlade o Prostornom planu područja posebne namene za eksploataciju jadrita i da on više ne postoji i da su tim poništeni svi upravni akti vezani za kompaniju Rio Tinto i njenu firmu u Srbiji Rio Sava eksplorejšn.

Samim tim ukinute su sve dozvole, odluke, rešenja i ostalo vezano za Rio Tinto. I ništa od toga više ne vredi, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare održanoj nakon sednice >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Vlade, i istakla da Srbija “nikada nije imala ugovore” sa tom kompanijom, kako je i ranije bilo rečeno.

Ona je ponovo optužila bivšu vlast da je 2006. promenila zakon kako bi se toj kompaniji dalo ekskluzivno pravo na istraživanja, a potom i eksploataciju rude jadarit, i konstatovala da je današnjom odlukom Vlada ispunila sve zahteve ekoloških organizacija i da je time “stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji, i to je ono što je najvažnije u ovom trenutku”.

Brnabić je pozvala zainteresovane ekološke organizacije da se obrate Vladi i pogledaju celokupnu dokumentaciju o Rio Tinto i ponudila pomoć svog tima u analizi, ako je ta pomoć potrebna, dodavši da je Aleksandar Jovanović iz pokreta Ekološki ustanak već tražio dokumentaciju.

Ona je navela i da je Vlada ukinula i odluku o formiranju radne grupe za eksploataciju projekta “Jadar”, donetu u aprilu 2013. godine, čime su ispunjeni svi zahtevi ekoloških pokreta a i pokreta Kreno-promeni Save Manojlovića, jer je povučen iz procedure i Zakon o eksproprijaciji, a Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi je vraćen na doradu.

Manojlovića je Brnabić nazvala nepismenom osobom i lažovom i konstatovala da se razočarala u njega, jer je mislila da je kredibilan sagovornik, jer ono što radi pozivom na nove proteste nije u skladu sa zakonom.

Kompaniji Rio Tinto Brnabić je zamerila što nisu bili dovoljno otvoreni za komunikaciju sa građanima Jadra i Rađevine i medijima, ali i zato što nisu pružili dovoljno informacija o projektu ni lokalnim samoupravama ni Vladi Srbije.

Ona je, na pitanje o mogućoj tužbi za odštetu, navela da je tokom popodneva ta kompanija poslala predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dopis, i poručila: Mi se Rio Tinta ne plašimo. Neka rade šta misle da je najbolje da rade. Da li će tužiti ili ne, ja u to sad ne bih ulazila.

Brnabić je poručila da nema reči kojima bi opisala licemerje stranaca koji finansiraju ekološke organizacije koji se bune protiv otvaranja rudnika kompanije Rio Tinto i njihove proteste i istakla da su najveći finansijeri iz SAD, Velike Britanije, Nemačke i Austrije.

Ona je dodala da je o tome razgovarala i sa nekoliko ambasadora i da im je tu istu poruku prenela.

Brnabić je ocenila da su se finansijeri iz inostranstva “sjatili” u Srbiji u poslednju godinu dana ne samo da finansiraju ekološke organizacije, već i da učestvuju u njihovom direktnom osnivanju, radu, organizaciji i udruživanju, pa onda i finansiranju protesta.

Među organizacijama koje su prema njenim tvrdnjama finansirale ekološke proteste u Srbiji su Fondacija Rokfeler, USAID, Vestiminsterska fondacija za demokratiju, Britanski savet i Fondacija “Hajnrih Bel”.

Kao primer koliko je “zapanjujuće morbidno” to što se dešava, Brnabić je navela činjenicu da se autoput na “Moravskom koridoru” radi sa američkom korporacijom Behtel, ali da izgradnja kasni, jer jedna ekološka organizacija  brani da se iz lokalnih kamenoloma vadi kamen, pa mora da se dovozi sa strane, što poskupljuje izgradnju i probija rokove.

Kako je objasnila, jedan od finansijera te organizacije je američka organizaciija USAID i “to pokazuje da ovde neki žele i jare i pare – finansiraju proteste kako bi slomili kičmu Vučiću, ali znaju dobro da će on progurati te projekte”.

E, pa ne može više! Meni je dosta tog licemerja, upozorila je Brnabić.

Ona je zamerila građanima Jadra što joj u ranijim susretima, a poslednji put je u Loznici bila krajem februara 2020. godine, nisu iskazali svoju zabrinutost zbog Rio Tinta.

Lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa ona je optužila da se obogatio od Rio Tinta.

Upitana o filmu “Junaci doba zlog” emitovanom na televiziji N1, Brnabić je odgovorila da se ponosi svakim sekundom koji je provela u Vladi Srbije od avgusta 2016. godine i time što je sa Vučićem radila “rame uz rame”, izgrađenim putevima i prugama.

Ja se ponosim što sam junak njihovog zlog doba, velika mi je čast. A mržnja koju su oni pokazali u ovom filmu, neviđena do sada, to govori o njima samima, zaključila je Brnabić.

Izvor: FoNet

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.