„Branko“ oduševio publiku u Rusiji i Belorusiji

Izvor: juGmedia, 30.Sep.2016, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Branko“ oduševio publiku u Rusiji i Belorusiji

NIŠ – Članovi crkveno igračkog ansambla „Branko“ iz Niša vratili su se ove nedelje sa gostovanja u Rusiji i Belorusiji, gde su predstavili tradiciju i folklor naše zemlje.

Na poziv ansambla „Rodnički“ iz Sankt Peterburga, ansambla „Branko“ gostovao je u tom gradu od 14 do 25. septembra i za to vreme se ruskoj publici predstavio sa šest celovečernjih koncerata.

Na putu ka Rusiji i iz Rusije, igrači iz Niša boravili su u beloruskim gradovima Brest i Minsk, >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << gde su takodje održali celovečernje koncerte.

Umetnički rukovodilac ansambla „Branko“ Miljko Petrović rekao je za Jugmediu da je ovo bilo njihov prvo gostovanje u Rusiji, što je članovima ansambla bila dodatna motivacija da se pokažu u najboljem svetlu.

Petrović je istakao da će ansamblu zauvek ostati u sećanju način na koji je prihvaćen u Sankt Peterburgu.

„Gromoglasni aplauzi pratili su svaki koncert. Publika je zajedno sa našim solistom Nenadom Trajanovićem pevala i naše i ruske pesme. Bilo je i suza u publici kada je Nenad pevao „Kaćušu“ i „Tamo daleko“, kaže Petrović.

Prema Petrovićevim rečima, tokom boravka u Rusiji  članovi ansabla „Branko“ bili su u prilici da se upoznaju sa istorijom tog grada i da obidju njegove najznačajnije kulturno-istorijske spomenike, poput muzeja Ermitaža i zgrade filharmonije.

Članovi ansambla „Branko“ vratili su se u Niš puni utisaka, ali i sa „punim koferom“ zahvalnica i diploma.

„Svakako najznačajnija medju njima je Povelja o bratimljenjenju ansambla „Rodnički“ i ansambla „Branko“. Njome su igrači ostavili zavet budućim pokoljenjima da čuvaju bratstvo dvaju naroda“, kazao je Petrović koji se iz Sankt Peterburga vratio sa diplomom koju mu je uručilo Udruženje rukovodioca i koreografa iz tog grada.

„Naš boravak u Rusiji bio je veoma zapažen o čemu svedoči i naše gostovanje na najstarijoj Radio stanici u Sankt Peterburgu. Dobili smo već poziv ansambla Rodnički“ da ponovo budemo njihovi gosti“, istakao je Petrović.

Odlazak ansambla „Branko“ u Rusiju i Belorusiju pomogli su Kancelarija za odnose sa verskim zajednicama Vlade Srbije, Eparhija niška, gradska Uprava za kulturu, Gradska opština Medijana, a deo troškova platili su i roditelji igrača.

Na put su krenuli sa blagoslovom vladike raško-prizrenskog Teodosija, administratora Eparhije niške.

Biljana Ljubisavčjević

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.