Izvor: JUGpress.com, 24.Feb.2021, 18:07

Bračni par Zekić u borbi protiv korone

NIŠ

Bračni par Zekić, Marija i Marko iz Niša, odlikovani su sretenskim nagradama jer su kao zdravstveni radnici  treći put u crvenoj kovid zoni i pomažu u lečenju pacijenata koji su inficirani kovidvirusom. Sretenjsku nagradu nisu očekivali, nisu ni pomišljali na tako nešto jer su se za pomoć pacijentima opredelili poštujući medicinsku etiku i vođeni željom da ljudima u najtežim trenucima pruže pomoć. Marija je medicinska sestra u Univerzitetskom kliničkom centru, a >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Marko u Domu zdravlja radi na na uzorkovanju, otkrivanju i konstatovanju novih slučajeva virusa Korona.

                    “U trećem talasu, kada je došlo do povećanja brojeva osoba inficiranih kovidom 19, smo se dobrovoljno prijavili za rad u crvenoj zoni. Nimo čekali da nas pozovu, da nas pitaju da li želimo u crvenu zonu, jer smo znali da smo potrebni i lekarima i pacijentima”, kaže Marija naglašavajući da se to njihov poziv za koji su se oni odlučili. Onog trenutka kada su doneli oduku da postanu medicinski radnici znali su šta ih sve može očekivati, ali su znali i da je njihova moralan obaveza da uvek budu sa pacijentima, a posebno kada je njima najteže.

               Marko se na poslu koji obavlja prvi sreće sa kovid pacijentima. Posebno vodi računa, a to mu je i najteže, kada pecijantu mora da saopšti da je pozitivan na Kovid 19. Tu ne završava svoj posao. Pokušava da ih umiri, oslobodi straha i posavetuje kako da se ponašaju.

              “Nije prijatno nikom kada sazna da boluje od bilo koje bolesti, a posebno sada od Kovida 19. Za njih uvek imam osmeh, toplu reč i savet. Kažem im da se odmaraju kući dve nedelje, da će sve biti u redu, da nije ništa strašno, da će lekar odrediti terapiju. Trudimo se svi pa i ja d aim budemo maksimalna podrška u svemu. Osmeh, pristupačnost i topla reč zdarvstvenih radnika je pola zdravlja naših pacijenata”, kaže Marko.

             Marija i Marko imaju poruku za svoje sugražane, a ona glasi da se pridržavaju svih mera zaštite, da vode računa o svom zdravlju jer tako štite i svoje najbliže ali  i ljude sa kojima se sreću. To je, dodaju oni, uz vakcinisanje najvažnije da pobedimo virus sa kojm se ceo svet bori već godinu dana.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.