Božićni ustanak: Bizarno ostvarenje plaćeno našim parama

Izvor: KMnovine.com, 06.Mar.2017, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božićni ''ustanak'': Bizarno ostvarenje plaćeno našim parama

Stari Liberal, najpopularniji crnogorski bloger, prije nekoliko dana napisao je: “Milo nam je dariva’ državu, koju je našim parama, kupio sebi“.







 
Ako pogledamo sponzore i dobrotvore serije “Božićni ustanak“, ispada da je i ovaj državotvorni projekat prvog ranga, finansiran po istom modelu kao i Milova kupovina Crne Gore.


Generalni sponzor serije je Elektroprivreda Crne Gore, kompanija >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << sa većinskim državnim kapitalom. Ostali sponzori su Ministarstvo kulture i održivog razvoja, opštinske administracije Podgorice i Cetinja, državna kompanija Aerodromi Crne Gore, te Bemaks kompanija koja svoj kompletan prihod ostvaruje iz projekata, čiji je naručilac i finansijer država Crna Gora. Snimanje serije pomogli su takođe Ministarstvo odbrane, Vojska Crne Gore, opština danilovgradska i još nekoliko desetina državnih institucija među kojima, Uprava za zaštitu kulturne baštine i Narodni muzej Crne Gore.

Angažovanje dvije vodeće institucije zadužene za istorijsko nasleđe i kulturnu baštinu, trebalo bi da implicira da je pomenuta serija djelo od neprocjenjivog kulturno-istorijskog značaja. Da li je zaista tako?



Sadržajnost istorijskog događaja obrađenog u seriji,nametnula je potrebu za izmišljanjem likova i događaja. Do sada, na polovini emitovane serije nije prikazan nijedan autentičan istorijski događaj. U prvih pet epizoda, stradao je samo jedan izmišljeni lik, navodni lokalni funkcioner Todor. Od autentičnih istorijskih likova do sada su uvedeni samo mitropolit Mitrofan Ban kako razgovara za izmišljenim sveštenikom, te Krsto Zrnov Popović, prikazan kao gost nepostojeće kafane i kum izmišljenih likova.

Pored izmišljanja, autori serije pokazali su i sklonost ka bizarnom falsifikovanju istorijskih činjenica. Naime, za vodećeg agitatora ujedinjenja pokušali su predstaviti Miloša, studenta treće godine prava u Beogradu. Autorima je bio potreban lik, koji je za dvije godine studiranja u Srbiji, indoktiriniran i spreman da služi tuđim, srbijanskim interesima. Miloš tako u seriji drži vatrene i zapaljive govore, blago ubacuje ekavicu u komunikaciji, učestvuje u Todorovoj likvidaciji.

O koliko se plitkoumno pripremljenom liku radi, najbolje govori podatak da je Pravni fakultet u Beogradu, u trenutku Miloševog navodnog studiranja septembar 1916. – novembar 1918. (period austrougarske okupacije Beograda) bio zatvoren. Dakle, autori serije su elementarne istorijske činjenice podredili potrebama dnevno-političke propagande čitav vijek kasnije.






Sledeći upečatljiv, dvostruki falsifikat, predstavlja scena bacanja i potom gaženja zastave sa dvorca. Prvo, na dvoru tokom vladavine kralja Nikole nalazila se trobojka sa bijelim orlom, što neposredno potvrđuje slika proglašenja Crne Gore za kraljevinu 1910. Na zgradi crnogorske izbjegličke vlade u Neji kraj Pariza, takođe se vijorila trobojka, a Vijesti su danas pokazale jednako interesantnu fotografiju o učešću predstavnika crnogorske izbjegličke vlade u Musolinijevom maršu na Rim, naravno pod kraljevskom trobojkom.


U seriji je sa zgrade dvorca na cetinjsku ulicu bačena nepostojeća zastava, jer crveni Alaj barjak crnogorske vojske nije imao apliciran zlatni, već bijeli orao. Prilikom oslobođenja Nikšića 1878, kralj Nikola je svoju besjedu pod Alaj barjakom počeo sledećim riječima: “Crna Gora je prva podigla Dušanovog bijelog orla“. Ovaj perfidan pokušaj identifikovanja sadašnje državne i slavne vojne zastave Kraljevine Crne Gore, dvostruka je potvrda bizarnog falsifikovanja elementarnih istorijskih činjenica u ovoj sceni.





Stoga, koliko je u ovakvom projektu bilo opravdano angažovanje Uprave za zaštitu kulturne baštine i Narodnog muzeja Crne Gore, ostavljam čitaocima da prosude sami. Takođe, javnost bi morala da zna koliko je koštala serija “Božićni ustanak“ i koliko je državnog novca na ovom projektu potrošeno? Interesantno bi bilo utvrditi i zaradu scenarista i režisera serije, kao i njenih producenata, Milovih medijskih pukovnika Darka Šukovića i Radeta Vojvodića, odnosno njenog umjetničkog direktora Milorada Popovića?

Bilo bi interesantno da se javnosti objasni kako je seriju to zadužio ministar prosvete Damir Šehović, kome se u odjavnoj špici navodi “posebna zahvalnost“? Javnost bi takođe morala da zna na kom konkursu su ovom projektu dodijeljena državna sredstva i koliko su prilikom donacija više desetina državnih subjekata, poštovani zakonski propisi.






A možda bi finansijski izvještaj bizarnog filmskog ostvarenja “Božićni ustanak“, posebno bio interesantan majkama sa troje i više djece, koje današnji kišni dan provode pred zdanjem parlamenta i spremaju se da pod vedrim nebom provedu četvrtu uzastopnu noć.

Piše: Igor Damjanović


Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2017 ::    Hvala na interesovanju




Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.