Izvor: JUGpress.com, 09.Maj.2021, 16:26

Borini gimnazijalci prave eko baštu i učionicu na otvorenom

NIŠ

Deo dvorišta u niškoj Gimnaziji “Bora Stanković” koji je do pre mesec dana bio van upotrebe i prepun žbunja učenici sada sa profesorima pretvaraju u organsku baštu u okviru projekta Foody koji je pokrenuo Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu. U bašti je već zasađeno cveće, a uskoro će se tu naći i izabrano povrće. Uz samu organsku baštu koju pripremaju nalaziće se i letnja učionica u kojoj će se održavati časovi iz biologije, hemije, istorije  i drugih predmeta. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Specifičnost projekte koji đaci realizuju sa profesorkama iz biologije Jasminom Manojlović i istorije Oliverom Todorović je u tome što za đubrenje zemljišta koriste ostatke užine od kojih prave kompost koji spada u prirodno đubrivo. U posebne posude učenici odlažu hleb ali ostatke voća kao što su banana ili kora i ostatak od jabuke. Uz čvrst prave i tečni kompost, a cilj projekta Foody čiji je idejni autor profesorka Olivera Todorović, je da mladi usvoje naviku recikliranja, ne samo stakla i limeniki, već i hrane.

            “U Srbiji se samo jedan posto hrane reciklira, a sve ostalo završi na  deponijama, a opasnost je u tome što se na deponijama razgradnjom organskih materija oslobađa metan koji je jako toksičan i vodonik sulfit koji je neprijatno miriše. Naša ekološka svest je, na globalnom  nivou veoma niska, pa je cilj ovog projekta da podignemo ekološku svest naših učenika ali i njihovih porodica. Na ovaj način oni daju dobar primer svima kako se postupa sa biorazgradivim otpadom i kako on može da se iskoristi u dobre svrhe”, kaže profesorka Jasmina Manojlović.

           Na prostoru gde se nalazi “Borina bašta” već se može naslutiti kako će ona izgledati. Prvo cveće je već zasađeno, ali će uskoro tu da se nađe i odabrano povrće i voće kao što su jagode, zelena salata,luk. Biće tu i lekovitog bilja.

           Učenici trenutno pripremaju dve vrste komposta,  tečni i čvrsti i ispituju PH vrednost zemljišta kako bi odabrali biljke koje mogu da posade. Tako uređujući baštu usvajaju i praktična znanja.

           Ideja o ovom projektu potekla od profesorke istorije Olivere Todorović.

           “Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, departman za inženjerstvo i zaštitu životne sredine je raspiso konkurs na kome smo dobili ovaj projekat zajedno sa još 15 škola u Srbiji. Iz Niša je tu i Srednja stručna škola.Na ovaj način učimo đake kako  otpad koji je do sada bacan može da se pretvori u plodno zemljište i koristi”, objašnjava profesorka Olivera Todorović.

            U sam projekat i kroz onlajn radionice prošlo je oko 15 učenika, ali je interesovanje učenika za projekat veliko.

            “Ideja je bila da za početak uključimo učenike iz specijalnog odeljenja za biologiju i hemiju, ali smo kasnije uključili i ostale učenike zbog velikog interesovanja. Svi su  raspoloženi da daju svoj doprinos formiranju organske bašte i učionice na otvorenom. Cilj je da u projekat bude uključeno u Srbiji oko 350 učenika ali se čini da će ih samo iz naše škole biti toliko”, dodaje Todorović.

           Anđela Golubović je učenica trećeg rezreda prirodno-matematičkog smera  i uključena je u ovaj projekat. Ona je istovremeno i autor slogana koji glasi “Bora eko bira, Bora kompostira”.

            “Projekat  mi puno znači jer se osećam korisno i produktivno jer doprinosim širenju ekološke svesti u školi pa i šire. Znači mi  i to jer će mi ovaj projekat omogućiti i dalje istraživanje i  na biološkom i hemijskom nivou, a i praktični rad nam sada dosta nedostaje. Ideja je da pokažemo kako može da se smanji zagađenje razlaganjem otpada ali  i kako da se poboljša na prirodan način plodnost zemljišta”, kaže Anđela.

              Deo dvorišta u kome se nalazi organska bašta i učionica na otvorenom je do pre samo mesec dana bio zapušten, ograđen i nije se koristio. Sada je to mesto na kome će učenici učeti i sticati nova znanja.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.