Bojničani obeležili dan Topličkog ustanka

Izvor: juGmedia, 23.Feb.2017, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bojničani obeležili dan Topličkog ustanka

U selu Obilić, nedaleko od Bojnika, na mestu gde je 26. februara 1917. godine donesena odluka o podizanju Topličkog ustanka, juče je uz prigodnu svečanost održan prvi deo proslave stogodišnjice od podizanja ustanka.

Toplički ustanak je bio jedini ustanak u nekoj okupiranoj državi tokom celog Prvog svetskog rata. Podignut je u Kuršumliji i trajao od 26.02. -25.03.1917. godine.

Pored istorijskog časa, predstavnici državnih i lokalnih organa vlasti, na >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << spomen obeležju su položili vence u znak sećanja. Venac je položila i delegacija Ruskog humanitarnog centra koji radi u Nišu.

U Domu kulture, u Bojniku, istog dana održana je i Akademija o Topličkom ustanku.

Zoran Jovanović

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.