Bogojavljenje

Izvor: KMnovine.com, 19.Jan.2018, 03:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogojavljenje

"U pojedinim krajevima sveštenici ο Bogojavljenju idu u blagoslov kuća, krope vodicom i pevaju (obično deca ili pojci) tropar „Vo Jordanje“.







Bogojavljenje, (τά θεοφάνια, ή θεοφάνεια, ή επιφάνεια του Θεου, τά φωτά), u starini je bilo saborni praznik koji je slavio najvažnije događaje u kojima je otkriveno božanstvo Gospoda Isusa Hrista: rođenje, poklonjenje mudraca, krštenje u >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << reci Jordanu, čudo u Kani Galilejskoj i čudesno hranjenje pet hiljada ljudi sa pet hlebova. Praznik se nazivao u množini – Bogojavljenja, kao što se i danas u bogoslužbenim pesmama naziva, a takođe i praznikom Prosvećenja. Uoči ovoga praznika krštavali su se oglašeni i na taj način se prosvećivali Hristovom božanskom svetlošću. Tu svetlost, prilikom krštenja simvolizovali su mnoštvom upaljenih sveća.

U ponoć ovoga praznika, osvećuje se voda za krštenje oglašenih. Ο svežini ove vode koja se godinama čuva i ne pokvari se, govori sveti Jovan Zlatousti. Πο Jerusalimskom ustavu, kojim se rukovodi u svome bogosluženju i Srpska Pravoslavna Crkva, voda se osvećuje dvaput. Uoči Bogojavljenja, kao i na sam dan Bogojavljenja posle zaamvone molitve, u spomen Spasiteljevog krštenja, i u spomen samog javljanja Spasitelja ljudima i otkrivanja tajne Svete Trojice: Bog Otac govorio je Sinu sa neba, Bog Sin se krštavao u reci Jordanu, a Bog Duh Sveti sišao je prilikom krštenja na glavu Boga Sina u obliku goluba.







Vodoosvećenje na navečerje Bogojavljenja vrši se u hramu, a na Bogojavljenje izvan hrama, obično na reci, moru ili izvoru vode. Po svome sklopu, služba Bogojavljenja je ista kao i Božićna služba. Ako se Bogojavljenje dogodi u nedeljni dan, Vaskrsna služba se potpuno izostavlja i poje se služba praznika. Praznovanju ovog velikog nepokretnog Gospodnjeg praznika prethodi Nedelja pred Prosvećenjem, a praznovanje se produžava Nedeljom po Prosvećenju i poprazništvom koje traje osam dana. Jedino se u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi praznovanje skraćuje za jedan dan kako bi se služba svetog Save mogla samostalno vršiti.

Budući da su aleksandrijski episkopi, u čijim krajevima je cvetala astronomska nauka, bili zaduženi od strane Prvog Vaseljenskog Sabora da izračunavaju tačan datum praznovanja Pashe, i da ο tome blagovremeno izveštavaju crkvene starešine, njihove pashalne poslanice stizale su episkopima sveta oko Bogojavljenja. Parohijsko sveštenstvo je ο datumu praznovanja Vaskrsa obaveštavalo svoje verne odmah posle Bogojavljenja, i tom prilikom kropilo domove svojih vernih, koji su već pre Uskršnjeg posta znali vreme početka posta i datum Vaskrsa. Taj običaj očuvao se i danas u delovima bivše Karlovačke Mitropolije, u Americi i Kanadi.





Bogojavljenska voda je osvećena voda posle svete Liturgije na praznik Bogojavljenja. Postoji čin velikog i malog osvećenja vode. U pojedinim krajevima sveštenici ο Bogojavljenju idu u blagoslov kuća, krope vodicom i pevaju (obično deca ili pojci) tropar „Vo Jordanje“. Bogojavljenska voda se čuva u kućama preko cele godine, uzima se „na tašte“ kao i nafora. To je voda koja se ne kvari, jer je blagoslov Božiji oslobodio posledica Greha; „isceljena“ je i ista je kakva je bila pre ljudskog greha i njegovih posledica po prirodu. Naziva se još i velikom agiazmom.








Tropar, glas 1.


Vo Jordanje kreščajuščusja Tebje, Gospodi, Trojičeskoje javisja poklonjenije: Roditeljev bo glas svideteljstvovavše Tebje, vozljubljenago Tja Sina imenuja, i Duh vo vidje golubinje izvjestvovavše slovese utverždenije, javljejsa Hriste Bože, i mir prosvješčej, slava Tebje.



Kada si se Ti, Gospode, krštavao u Jordanu, pokazalo se poklonjenje Trojice. Jer, glas Roditeljev svedočaše za Tebe, nazivajući Te ljubljenim Sinom; a Duh u vidu goluba, potvrđivaše istinitost reči. Hriste Bože, koji si se javio, i svet prosvetio, slava Ti.


Kondak, glas 4.


Javilsja jesi dnes vseljenjej i svjet Tvoj, Gospodi, znamenasja na nas, v razumje pojuščih Tja: priše jesi i javilsja jesi, Svjet nepristupnij.



Javio si se danas vaseljeni, i svetlost Tvoja, Gospode, pokaza se nama, koji ti svesno pevamo. Došao si, i javio se jesi, Svetlosti nepristupna.







Izvor: ERP u egzilu    :: © 2014 - 2018 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.