Izvor: JUGpress.com, 05.Dec.2022, 19:42

Bez volontera misija Crvenog krsta je nezamisliva

NIŠ

 Crveni krst Srbije je obeležio Međunarodni dan volontera a u obeležavanju ovog, za njih važnog datuma jer su volonteri jedan od stubova u radu ove humanitarne organizacije, pridružio se i Crveni krst Niš. Crveni krst je, inače,  najveća volonterska organizacija u zemlji, a ovegodine Međunarodni dan volontera obeležava se pod sloganom „Budi human – snaga čovečnosti (moć dobrote)“.

                              „Danas želimo >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << da kažemo jedno veliko hvala svim našim volonterima  bez kojih naš  rad ne bi bio tako uspešan kakv jeste. Sve organizacije Crvenog krsta imaju profesionalno zaposlene , ali iza  njih stoji i velika armija volontera koji nam svakog dana pomažu u svim našim akcijama“, kaže sekretar Crvenog krasta Niš Sanja Stojanović.

                                Prema njenim rečima u Srbiji ima 60.000 volontera koji stoje na usluzi, pre svega, svojim sugrađanima. U Nišu Crveni krst ima preko 3.000 volontera, a po 200  volontera je svakog dana aktivno u akcijama ove humanitarne organizacije.

                                „ To je stvarno jedna velika snaga koja nam daje polet da u ovim vremenima izdržimo i da stvarno ostvarimo svoju misiju a to je pomoć onome kome je  ona najpotrebnija i da uvek stignemo do svakoga kome je pomoć potrebna. Upravo iz tog razloga koristim današnji dan da uputim poziv svim ljudima,a posebno mladima, da se uključe u dobrovoljan rad i volonterizam u Crvenom  krstu Niš. Naši volonteri nisu samo mladi. Oni su  svih starosnih struktura i svakog socijalnog statusa, ali kada kažemo Crveni krst uvek svako pomisli pre svega na mlade ljude“, kaže Sanja Stojanović.

                                Najstariji volonter u Crvenom krstu Niš ima preko 80 godina, dok je najmlađem tek sedam godina.

                                 „Stariji volonteri rade u programu o brizi za starima, nama jako dragim sugrađanima. Imamo volontere koji su i malđi od sedam godina jer krećemo od predškolskog ili  prvog razreda sa učlanjenjem u našu organizaciju“, dodaje Sanja Stojanović.

                                 Volonteri Crvenog krsta Niš uključeni su sve akcije koje organizacija pokreće.

                                 „Postoje programi koji zahtevaju ozbiljnije pripreme kao što je program delovanja  u nesrećama u kojima učestvuju samo najiskusniji volonteri sa ozbiljnom edukacijom i pripremom i  oni su deo naših jedinica za delovanje u nesrećama. Što se tiče ostalih programa tu je dobrovoljno davalaštvo krvi, program prve pomoći, borbe pritiv trgovine ljudima, promocijama humanih vrednosti i drugig, svi  volonteri prođu pripreme da bi uspešno realizovali programe, a njima ostavljamo da sami izaberu kojim aktivnostima će se posvetiti“, ističe Sanja Stojanović.

                                 Volonterski rad u okviru Crvenog krsta Srbije predstavlja svesno poklanjanje vremena, veština, znanja i energije za dobrobit drugih ljudi i zajednice bez materijalne nadoknade. Volonteri su osobe iz svih društvenih grupa, svih uzrasta i imovinskog stanja, a aktivnosti na kojima se angažuju takođe variraju od učestvovanja u periodičnim akcijama do stalnih programa.

                                „Volonterizam je humana stvar i za mene je to neko lično zadovoljstvo . Pomažući drugima pomažem i sebi jer se osećam ispunjenije i bolje. U organizaciji sam osam godina i za nas nema teških izazova, a naš moto je naš mali trud nekome znači puno. Najaktivnije smo bili u vreme pandemije Kovida kada smo svakog dana  bili u Crvenom krstu i pomagali drugima na više načina“, kaže Natalija Nedeljković, predsednica maldih u Crvenom ksrtu Niš.

                                  Aleksa Radosavljević ima 24 godine, student je farmacije na Medicinskom fakultetu i u Crvenom krstu volontira već tri godine.

                                   „Učestvovao sam u mnogim programima Crvenog krsta Niš, aktivan  sam u programu prve pomoći, delovanju u nesrećama, programu protiv trgovine ljudima. Dežuramo na akcijama dobrovoljnog davanja krvi kao volonteri, potom dežuramo na sportskim događajima u okviru programa prve pomoći pa smo tako bili angažovani i za Kup Radivoja Koraća“, kaže Aleksa.

                                   U nacionalnim društvima Crvenog krsta i Crvenog polumeseca širom sveta angažovano je  približno 15 miliona volontera.

    Volonteri omogućavaju da oni koji imaju otežane životne okolnosti postanu ravnopravni članovi društva, a kroz svoje angažovnje štite ranjive, ugrožene grupe od ekonomske, društvene i svake druge marginalizacije.

                       U vreme pandemijske krize, ljudski resursi Crvenog krsta Srbije pokazali su veliku humanost, znanje i požrtvovanje ostvarivši preko 700.000 časova dobrovoljnog rada, prešavši preko 1.100.000 kilometara pružajući pomoć, podržavši proces imunizacije za preko milion građana Srbije.

2

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.