Besplatni kardiovaskularni pregledi u prokupačkom Domu zdravlja

Izvor: JužneVesti.com, 11.Mar.2020, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatni kardiovaskularni pregledi u prokupačkom Domu zdravlja

Bez zakazivanja, besplatno i bez zdravstvene knjižice, prokupački Dom zdravlja će u četvrtak, 12. marta od 11 sati organizovati besplatne preventivne preglede koji obuhvataju merenje krvnog pritiska, EKG, analizu holesterola, triglicerida, šećera u krvi, kao i savete lekara. Pregledi se organizuju u prostorijama Preventivnog centra ove ustanove.

U Domu zdravlja kažu da više od 70 odsto ukupnog broja svih pacijenata u Prokuplju čine kardiovaskularni bolesnici, te da se bolesti >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << srca i krvnih sudova najčešće ispoljavaju kod muškaraca od 36. do 69. godine, a kod žena između 45. i 69. godine.

Preventiva je vrlo važna kod svake bolesti, a njeno rano otkrivanje u mnogome povećava i procenat izlečenja. Faktori rizika na koje možemo da utičemo su povišen krvni pritisak, pušenje, povišen holesterol i trigliceridi, šećerna bolest, gojaznost i neadekvatna ishrana kao i fizička neaktivnost i stres - ističu u Domu zdravlja Prokuplje.

Kako bi približili zdravstvene usluge svim građanima sa teritorije Prokuplja, a u cilju prevencije kardiovaskularnih bolesti, Dom zdravlja će preglede obavljati i u seoskim ambulantama.

Tokom pregleda i u slučaju potrebe, dežurni lekar će postaviti dijagnozu i po potrebi pacijentima prepisivati odgovarajuću terapiju ili ih uputiti na dalje analize i lečenje.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.