Izvor: JUGpress.com, 06.Okt.2022, 17:14

Bes na ulice, sloboda za devojčice

BEOGRAD

Saopštenje povodom nedostatka reakcije medija i nadležnih organa na muško nasilje

Podstaknute objavljivanjem intervjua u listu „Informer” sa višestrukim silovateljem Igorom Miloševićem, 28. 9. 2022. godine u 13 časova izašle smo prvi put na ulice, gde smo ispred redakcije „Informera” održale protest. Dozvola nasilniku da u medijskom prostoru opisuje silovanje, po ko zna koji put je potvrdila dehumanizujući odnos medija prema problemu muškog >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << nasilja nad ženama. Cilj protesta je bio da pružimo otpor nasilničkim praksama medija, uz zahtev da se intervju ukloni sa svih portala (uključujući listove „Blic”, „Alo”, „Mondo”), kako bi se žene zaštitile od dalje retraumatizacije i reviktimizacije.

U međuvremenu je Igor Milošević priveden, ali ne zbog pretnji koje je uputio svim ženama, već na prijavu od strane „Informera” zbog uznemiravanja novinarki koje su ga intervjuisale. Uredništvo „Informera” snosi odgovornost za nasilje izvršeno nad novinarkama. Ističemo da pritvaranje Igora Miloševića na određeno vreme ne predstavlja nikakvo sistemsko rešenje, niti briše odgovornost dnevnog lista „Informer”.

Budući da je reakcija u vidu uklanjanja promocije silovatelja sa medijskih portala izostala, 1. 10. 2022. godine, u isto vreme i na istom mestu, organizovale smo drugi protest po redu. Zahtevi koje smo tada iznele bili su da se ukloni intervju sa višestrukim silovateljem Igorom Miloševićem, da se poštuje Kodeks novinara Srbije i prate Smernice za medijsko izveštavanje o nasilju prema ženama, da se ukine javno finansiranje medijima koji neetički izveštavaju o muškom nasilju, da se uvede hitni nadzor za Igora Miloševića, i da se donese zakon o registru i nadzoru silovatelja po uzoru na već postojeći Registar pedofila, uz blisku saradnju sa relevantnim ženskim organizacijama.

Istog dana, prema navodima organizacije „Femplatz”, muškarac je izvršio 24. femicid u Srbiji ove godine, ubivši svoju majku, a neki mediji su pisali da se ubica „čudno ponašao poslednjih dana”.

Tri dana kasnije, muškarac je počinio 25. femicid ove godine, ubivši svoju dvogodišnju ćerku. Mediji su i u ovom slučaju izveštavali senzacionalistički. Naime, tamo gde se vrši muško nasilje i femicid, mediji govore o „porodičnoj tragediji”, „nezapamćenom zločinu”, „potresnom prizoru”, motivima nasilnika i reakcijama komšija.

Kao u mnogim prethodnim slučajevima, mediji žensku traumu tretiraju kao izvor zabave za čitaoce, dok izostavljaju da izveštavaju o propustima Centra za socijalni rad koji kontinuirano izlaže žene i njihovu decu nasilnicima.

Svaki put kada ne uvaži glas žena, Centar za socijalni rad radi protiv njih. Oni su, u očima žena, saučesnici nasilnika. Majka ubijene devojčice se protivila odluci Centra za socijalni rad u Vršcu da otac viđa dete bez nadzora. Njen strah je ignorisan. Dobro nam je poznato da svako nasilje nad ženom podrazumeva i nasilje nad decom. Prema navodima Autonomnog ženskog centra iz 2019. godine, u poslednjoj deceniji je bez majke ostalo više od 400 dece. Nasilnici će uvek, sa namerom da povrede ženu, povrediti i decu, bilo direktno (kao u slučaju femicida u Vršcu) ili indirektno (ubistvom njihove majke).

Umesto što šire parališući strah i daju prostor nasilnicima, mediji imaju dužnost da postave pitanje bezbednosti žena i zašto institucije svesno puštaju na slobodu serijskog silovatelja. U skladu sa moći i odgovornosti koju imaju, zahtevamo od medija da vrše pritisak na institucije da spreče novo i da adekvatno procesuiraju ranije slučajeve nasilja.

Članovi skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje nisu usvojili dnevni red čija je tema bila intervju sa Igorom Miloševićem. Nasilje nad ženama je nebitna tema, toliko da institucije ne žele da učine ni minimalno, a to je agitovanje da se pomenuti video zapisi uklone.

Olivera Zekić, predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), rekla je da „zaista ne vidi nikakav problem i razlog za takvu histeriju”.

„Histerija” na ulicama Beograda je dva puta prošle nedelje nastala usled tajca među institucijama. Ženama u Srbiji se oduzima dostojanstvo i pravo na život bez nasilja. Jasno nam je da nemamo na koga da se oslonimo. Nasilje koje pojedinačni muškarci čine ženama je pojačano i zacementirano upornim skretanjem pogleda institucija.

Zato ćemo u petak, 7. 10. 2022. godine u 17 časova, ponovo izaći na ulice sa ciljem da ih učinimo bezbednim za žene.

Skupićemo se ispred redakcije „Informera”, a protestna šetnja će se kretati ka Trgu Nikole Pašića.

Naši zahtevi će ovog puta biti:

Uklanjanje svih video zapisa intervjua sa Igorom Miloševićem sa „Informerovog” Jutjub naloga, a potom intervjua na portalu „Informera”, ali i drugim koji su ga preneli u svim formamaUkidanje finansiranja tabloida iz javnog budžetaDonošenje zakona o registru i nadzoru silovatelja po uzoru na već postojeći Registar pedofila, uz blisku saradnju sa relevantnim ženskim organizacijamaObavezna implementacija Smernica za medijsko izveštavanje o nasilju prema ženama u novinarsko izveštavanje , saopštila je Ženska solidarnost.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.