Izvor: JUGpress.com, 27.Sep.2022, 11:41

Beogradski i niški hirurzi zajedno operisali želudačne kile

NIŠ

U Centru za minimalno invanzivnu hirurgiju Univerziterskog kliničkog centra, tim hirurga iz Beograda i Niša zajednički izveo je laparoskopsu operaciju želudačne kile. Prednost ovakvog vida operativnog zahvata je kažu lekari, pored korišćenja najsavremenije opreme i metoda rada taj što postopertivni proces kraće traje. Sa druge strane, zajednički rad hirurga iz Niša i Beograda je još jedana mogućnost da razmene iskustva i poboljša pristup pacijentima, a zajedničke operacije >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << koje su izvedene su samo nastavak saradnje Univerzitetskog kliničkog centra Niš i Kliničkog centra Srbije. Operaciju su predvodili dr Bojan Jovanović, direktor Centra za minimalno invazivnu hirirgiju, profesor dr Aleksandar Simić šef Katedre za hirurgiju na Beogradskom medicinskom fakultetu i načelnik Prve hiruške klinike Kliničkog centra Srbije i docent dr Ognjan Skrobić.

                          “Ovo je jedan potpuno drugačiji koncept i pristup. Želeli da im našim savetima i iskustvom pomognemo kolegama iz Niša da uvedu u svoju stalnu hirušku praksu jednu noviju proceduru”, kazao je profesor dr Aleksandar Simić, načelnik Prve hiruške klinike Kliničkog centra Srbije i dodaje da se tip ove operacije može izvoditi samo visoko u specijalističkim centrima kao što je Centar za minimalno invazivnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

                          Prema rečima profesora dr Aleksandra Simića oprecaija želudačne kile je tehnički  jako zahtevna, zahteva i adekvatnu pripremu bolesnika, dobru dijagnostiku, dobar multidisciplinarni pristup.

                         „ Opet, sa druge strane, pacijentu ovom operacijom pomažemo pri otkanjanju zdravstvenog problema koji ga je dugo mučio. Pored toga laparopska operacija omogućava pacijentu da već dva dana nakon zahvata nastave oporavak u kućnim uslovima, a  oporavak traje mnogo kraće nego kada se operacija izvodi na klasičan način“, objašnja Simić.

                          Benefiti za same bolesnike je činjenica da nakon samo jedne operacije, moguće je doživnotno otkloniti ovaj zdravstveni problem koji izaziva tegobe poput gorušice, smetnje u radnji srća i pluća.

                       „Pacijanti su dobro selktovani, zajedničkim timskim radom odrađena je klinička dijagnostika, a današnji pacijenti su srednjeg žitnog doba. U Srbiji se na godišnjem nivou izvede oko 100 operacija ovog tipa. Ne težimo velikim brojevima u startu, već kvalitetu radu, a brojevi će doći sami po sebi“, kazao je docent dr Ognjan Skrobić.

                       Bojan Jovanović, direktor Centra za minimalnu i invazivnu hirurgiju UKC-a ističe da su niški hirurzi tek počeli da koriste savremen pristup pri rešavanju problema želudačne kile kod pacijenata kod kojih je oprativni zahvat neophodan, a da je u planu da se na godišnjem nivou odradi između dvadeset i trideset operacija ovog tipa.

                     „Trudićemo se da imamo još bolju saradnju u korist naših pacijenata. Zahvalio bih se našim gostima na izdvojenim vremenu i kolegijalnosti koju su pokazali da bismo mi naši pacijenti dobilo ono što zaslužuju. Tek smo krenuli sa ovakvom vrstom operacija, naš cilj je da ide nekih 20- 30 operacija godišnje“, kaže dr Bojan Jovanović, direktor Centra za minimalno invazivnu hirurgiju.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.