Bela Palanka odaje priznanje Kozarskoj Dubici za pola veka od bratimljenja

Izvor: JužneVesti.com, 03.Jul.2023, 13:54

Bela Palanka odaje priznanje Kozarskoj Dubici za pola veka od bratimljenja

Povodom 5. jula, Dana opštine Bela Palanka, na svečanoj Akademiji dodeliće se opštinska priznanja, a Povelja “Sveti Nikita Remizijanski” ove godine pripašće opštini Kozarska Dubica u Bosni i Hercegovini, "bratskoj opštini" Bele Palanke.

Najznačajnije priznanje dodeljuje se povodom 50 godina bratimljenja između opština Bela Palanka i Kozarska Dubica, a kako piše u obrazloženju, za doprinos i unapređenje saradnje u oblasti kulture, sporta i svim ostalim sferama društvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << života.

Dodela ovog javnog priznanja je jedan od načina da se ispred svih građana opštine Bela Palanka izrazi poštovanje bratskoj opštini Kozarska Dubica za pola veka uspešne saradnje - stoji u odluci.

Bela Palanka obeležava Dan opštine na dan kada je misionar “Nikita Remizijanski”, koji je živeo na tim prostorima kanonizovan, a osim Povelje, dodeliće se i pet zahvalnica.

Jedan od dobitnika Zahvalnice Opštine Bela Palanka je Lovačko udruženje "Jastreb", kao jedno od najstarijih i najmasovnijih udruženja u toj lokalnoj samoupravi i osnovano je 1898. godine.

Lovačko udruženje preko svojih članova veliku pažnju posvećuje očuvanju i zaštiti životne sredine i prirodnih dobara, a kroz lovni turizam aktivno doprinosi unapređenju privrednog ambijenta lokalne samouprave - piše u obrazloženju.

Zahvalnicu je dobilo i Udruženje penzionera "Kurilo", takođe jedno od najstarijih i najmasovnijih udruženja, osnovano 1954. godine.

Isto priznanje dobilo je i Odred izviđača "Remizijana" koji postoji od 1959. godine i pod čijom zastavom je tokom svih godina prošlo preko 4.000 dece i mladih, kao i Opštinska organizacija invalida rada "Vrelo".

Jedini pojedinac koji je ove godine dobio Zahvalnicu je Života Jocić, diplomirani pravnik i urednik Belopalanačkog zbornika.

Rođen 1949. godine u selu Divljana, još u vreme gimnazijskih dana pokazivao je interesovanje za prošlost Bele Palanke i prikupljanjem arhivske građe o svom zavičaju. Života Jocić je najplodonosniji pisac o prošlosti Bele Palanke koji je izdao knjige i druge tematske radove vezano za Belu Palanku. Zadnjih deset godina je urednik Belopalanačkog zbornika - stoji u odluci.

U obrazloženju piše da je njegov najznačajni rad je na osvetljavanju života i rada Nikete Remezijanskog, remezijanskog episkopa i značajnom rimskom teologu i piscu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.