Babić: Klizište mirno, Koridor 10 gotov do kraja godine

Izvor: JužneVesti.com, 07.Nov.2018, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Babić: Klizište mirno, Koridor 10 gotov do kraja godine

Dva i po meseca prošlo je od poslednjeg urušavanja potpornog zida na auto-putu kroz Grdeličku klisuru, a prema rečima direktora Koridora Srbije Zorana Babića, nema novih pomeranja klizišta i radovi će biti završeni do kraja godine.

Deo brda koje se obrušilo je pomeren i tu se, kaže Babić, gradi galerija koja će držati potporu. Radi se danonoćno kako bi auto-put bio pušten za saobraćaj do kraja ove godine.

Pomerili smo više od 100.000 kubnih metara zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i različitog materijala. Dobra vest je da nema daljih pomeranja. Izliveno je više od 50 odsto nosača i radovi na stubovima galerije privode se kraju - kaže Babić.

Koridor 10 završen je 98,2 odsto, a moderan i bezbedan auto-put na koji će svi biti ponosni, uverava Babić, biće završen do Nove godine. Da će Koridor 10 biti završen do kraja 2018. godine najavila je i ministarka Zorana Mihajlović.

Inače, potpora duga 700 metara u avgustu se obrušavala 2 dana. Iako je najavljivano da će se za 10 dana od pada znati ko je kriv što se klizište srušilo konstrukciju i napravilo višemilionsku štetu i dalje nema odgovora.

Poslednja se oglasila Inženjerska komora koja kaže da je predmet na odlučivanju, a od koje je Ministarstvo građevinarstva tražilo oduzimanje licenci inženjerima koji su potpisivali projekte.

Podsetimo, potpore na putu kroz Grdeličku klisuru obrušavale su se 3 puta. Nakon klizanja zida kod Predejana u martu ove godine, angažovan je ekspertski tim Svetske banke za nadzor radova na potporama i klizištima na Koridoru 10.

Prema ocenama stručnjaka, celokupan projekat kasni zbog loše pripreme radova i projektne dokumentacije, nerealnih obećanja datih iz političkih razloga, ali i zbog nepostojanja domaće građevinske operative koja bi taj zadatak obavila na najadekvatniji način.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.