Azijska voćna mušica napala vinograde u niškom kraju

Izvor: juGmedia, 27.Sep.2016, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska voćna mušica napala vinograde u niškom kraju

NIŠ – Azijska voćna mušica, insekt koji može da nanese stopostotnu štetu vinogradima i zasadima malina, kupina, jagoda i breskvi, ovih dana primećen je u vinogradima i kupinjacima u niškom kraju, potvrdili su u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Niš.

U ovoj službi kažu da se azijska voćna mušica prvi put pojavila u Srbiji pre dve godine, ali je do sada nije bilo na području Nišavskog okruga.

Radi se o insektu koji se veoma brzo razmnožava >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << i izaziva truljenje zrelih plodova voća i groždja. Zbog toga je potrebno je da voćari i vinogradari što pre postave lovne klopke„, istakla je stručni saradnik za zaštitu bilja u Poljoprivrednoj službi Gordana Cvetković.

Ona je objasnila da se lovne klope jednostavno prave od plastičnih flaša.

Na flašama se zaseku otvori za širenje mirisa, a unutra se sipa rastvor napravljen od crnog vina, jabukovog sirećeta i nekoliko kapi deterdženta„, rekla je Cvetković.

Prema njenim rečima vlasnici kupinjaka i vinograda u niškom kraju upozoreni su na štetu koju može da izazove azijska voćna mušica ali za sada još ne shvataju dovoljno ozbiljno ovo upozorenje.

Sada je pravo vreme za borbu protiv azijskih mušica jer ukoliko se sada ne ulove na proleće će se dodatno razmnožiti. Postoji opasnost da se sa vinograda i kupinjaka prošire na sve zasde voća koje ima tanku pokožicu ploda„, naglasila je Cvetković.

Ona je podvukla da je veoma bitno da voćari i vinogradari već zaražene plodove unište spaljivanjem.

Biljana Ljubisavljević

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.