AzBuki :  Uključivanje mladih u borbu protiv narkomanije

Izvor: JUGpress.com, 12.Dec.2018, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AzBuki : Uključivanje mladih u borbu protiv narkomanije

NIŠ

U Media reform centru u Niš danas je predstavljen projekat pod nazivom „„Svi smo jednaki“, koji je sprovela organizacija AzBuki a čiji je cilj edukacija mladih u borni protiv zavisnosti od droge. U projektu učestvuju štićenici Doma za decu i omladinu „Duško Radović“, „Zavoda za vaspitanje omladine u Nišu i  Doma učenika srednjih škola, tako da postoji inkluzija mladih iz osetljivih grupa u koje spadaju i mladi sa poremećajima u društvenom ponašanju kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << mladi bez roditeljskog staranja.

 „Ovim projektom nastojali smo da osnažimo mlade ljude iz osetljivih grupa. Dvadeset mladih iz ovih ustanova  starosti od 16 do 19 godina edukovani su kako se boriti protiv droga i to tako da svojim vršnjacima prenesu znanja da i oni mogu dalje ta znanja da prenose. „ rekla je Emilija  Emilija Jovanovski, koordinatorka Sektora za bezbednost i zdravlje mladih udruženja AzBuki.

Ona je kazala da prvi put kada su organizovali ovu akciju i edukovali vršnjačke edukatore , iz razgovora sa decom o prisutnosti droge u srednjim školama uvideli su  da  je veliki procenat dece koji konzumiraju neke droge, a ne smatraju da spadaju u narkomane .

“Oni imaju potrebe za konzumiranjem i smatraju da je normalno konzumiranje marihuane, ponekih tabletica  na žirkama”.  Ona kaže da je sve veći broj onih koji stvaraju zavisnost od alkohola, kocke i interneta koji se zlopotrebljava u kriminalne  radnje.

U toku projekta realizovane su interaktivne radionice, glumačke , likovne i slično a vodili su ih treneri koji imaju iskustvo u oblastima za prevenciju bolesti zavisnosti i zdravih stilova života. Dvadesetoro mladih je edukovano i oni su direktni učesnici. Pored njih je u janim ebatama učestvovalo još oko 300 mladih iz domova i srednjih škola. Javne debate organizovane su i u četiri srednje škole u Nišu.

„ Postigli smo cilj projekta, a to je aktivno uključivanje mladih, ovoga putaa grupe u riziku , u lokalnu zajednicu, podizanje kapaciteta mladih za prevenciju bolesti zavisnosti, komunikaciju, inforisanje, mogućnost učestvovanja u donošenju odluka, odgovornog upravjanja svojim karijerom, saradnju sa lokalnom samoupravom“ rekla je  Dragana Lazarević, koordinatorka Sektora za demokratiju i ljudska prava, udruženja AzBuki.

Kako su organizatorke programa rekle. Sa programom će se nastaviti i nadalje i biće obuhvaćene i druge škole.

Projekat sprovodi AzBuki, a finansira Grad Niš.

U Srbiji između šest i osam hiljada zavisnika leči se od zavisnosti od droge. A koliko zavisnika ima, teško je proceniti. Ono što je evidentno da broj raste, a granica kada se počinje sa upotrebom droge sve je niža, pa je ćesto srećemo i u osnovnoj školi. Prema navodina Svetske zdravstvene organizacije svega 10 posto zavisnika od heroina uspe da se izleči.

Država, društvo i nevladine organizacije na različite načine pokušavaju da ovu pošast unište a ovaj projekat je jedan od njih.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.