Arhitektonska vizija centra Dimitrovgrada

Izvor: JužneVesti.com, 11.Avg.2014, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arhitektonska vizija centra Dimitrovgrada

Dejan Mitov, Krsto Radovanović i Jelena Mitov autori su interesantne brošure koja sadrži predloge konkretnih arhitektonskih rešenja lokacije u centru Dimitrovgrada.

Dimitrovgradski mladi arhitekta Dejan Mitov je sa saradnicima objavio publikaciju rezultata arhitektonske radionice "Caribrod 2012" koju su organizovali Opština Dimitrovgrad, Centar za održivi razvoj Prospera i Modelart Arhitekti.

Mladi stručnjaci iz novosadskog Modelarta, udruženja za arhitekturu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i kulturu, čiji su autori publikacije članovi i osnivači, učestvovali su u radionici "Caribrod 2012".

Cilj radionice i prateće brošure bio je da sa arhitektonskog stanovišta istakne mogućnosti daljeg razvoja Dimitrovgrada putem detaljne analize postojećeg stanja, isticanjem prednosti i uočavanjem nedostataka, kako bi se oni što bolje rešili.

Mikrolokacija koja je analizirana nalazi se na potezu Sportski centar Park – Dvomostovlje – Strošena češma u strogom centru Dimitrovgrada.

Arhitektonska radionica okupila je afirmisane stručnjake iz Dimitrovgrada, Niša, Beograda, Novog Sada i drugih gradova Srbije.

- Arhitekturu smatramo procesom, koji se ne završava realizacijom tj. izgadnjom, nego se nastavlja kroz život objekta i interakciju sa korisnicima. Upravo zato nam je težište rada na odnosu sa klijentima i korisnicima prostora, dakle na socijalnoj dimenziji arhitekture. Svaki projekat predstavlja poseban izazov, a krajnji cilj su inovativna i jedinstvena rešenja, koja odstupaju od tipskih obrazaca i konvencionalnih rešenja. Mi ne bežimo od ograničenja, mi ih pretvaramo u dizajnerski alat - objašnjava dimitrovgradski mladi arhitekta Dejan Mitov.

Detalje publikacije možete videti na sajtu Modelarta.

Mitov navodi da se neka od rešenja već i konkretno primenjuju u Dimitrovgradu.

Studio Modelart, udruženje za arhitekturu i kulturu osnovali su Dejan Mitov, Jelena Mitov i Krsto Radovanović 2009. godine, tokom studija na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Dejana Mitova sugrađani pamte i kao deo tima autora eksperimentalne prostorne instalacija - klupe od drvenih letvica dužine 10 metara jedistvenog dizajna, koju gosti i posetioci dimitrovgradskog Sportskog centra Park svakodnevno koriste.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.