Arheološka istraživanja u parku Kale

Izvor: juGmedia, 23.Mar.2015, 09:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arheološka istraživanja u parku Kale

PIROT – Posle nekoliko dana arheoloških istraživanja u parku na Kaleu ispred srednjevekovnog Gradića u Pirotu arheolozi su otkrili ostatke zapadnog bedema rimskog kastela, utvrdjenja iz 2.i 3. veka nove ere i ostatke turskog vodovoda od keramike.

Arheolozi pirotskog Muzeja Ponišavlja u parku na Kaleu, koji se rekonstruiše, očekuju da se na ovom prostoru, po podacima iz arheološke literature, pronađu zidine utvrdjenja iz nekadašnjeg rimskog naselja Tures.

“Poznato >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << je da se na ovom mestu nalazi značajan deo rimskog utvrdjenja iz 2. i 3. veka nove ere. On je otkriven prilikom izgradnje parka 1954. godine. Reč je o zidu dužine 33,5 metra, širine 22 metra i visine 1,7 metara. Ovo su sada reviziona arheološka istraživanja da otkrijemo taj zid. Našli su i jedan otvor na toj dužini i pretpostavljam da je reč o gradskoj ulaznoj kapiji u to rimsko utvrdjenje”, kaže arheolog  pirotskog Muzeja Ponišavlja mr Predrag Pejić.

Park se rekonstruiše po projektu Direkcije za izgradnju Pirota a radove izvode radnici JP “Komunalac“. Prema rečima odgovornog projektanta u Direkciji Aleksandre Manić, u prvoj fazi rekonstrukcije na prostoru od 4.900 metara kvadratnih, novi park će dobiti 600 novih sadnica, nove staze, drvorede, klupe i osvetljenje.

Park je deo kompleksa srednjevekovnog Gradića i nalazi se na samom ulaz u Pirot iz pravca Niša.

(kraj)paz

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Iskopan bedem u Pirotu

Izvor: OkRadio.rs, 23.Mar.2015

Ostaci zapadnog bedema rimskog utvrđenja otkriveni su u parku na Kaleu ispred srednjovekovnog Gradića u Pirotu. Arheolozi su otkrili ostatke rimskog kastela, tj. utvrđenja iz drugog i trećeg veka nove ere i ostatke turskog vodovoda.    Arheolozi pirotskog Muzeja Ponišavlja pretpostavljaju...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.