Apelaciono tužilaštvo o krivičnoj prijavi protiv Vučića

Izvor: JužneVesti.com, 31.Mar.2023, 15:18

Apelaciono tužilaštvo o krivičnoj prijavi protiv Vučića

Nakon što je Više javno tužilaštvo u Beogradu posle samo 5 dana odbacilo krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića zbog krivičnog dela ugrožavanja teritorijalne celine iz člana 307 Krivičnog zakona Srbije, Pokret Uspravna Srbija uputio je u zakonskom roku prigovor Apelacionom javnom tužilaštvu na to rešenje.

Od Apelacionog javnog tužilaštva traže da (u skladu sa članom 51 stav 3 Zakona o krivičnom postupku) usvoji prigovor i Višem javnom tužilaštvu izda >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << obavezno uputstvo da preduzme krivično gonjenje protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.Dragan Dobrašinović jedan od osnivača pokreta Uspravna Srbija i potpisnik krivične prijave; Foto: D.D.

Imajući u vidu okolnost da je, potpuno suprotno tvrdnjama Višeg javnog tužilaštva da od strane predsednika Republike Srbije “nije preduzeto protivustavno delovanje u pokušaju da se otcepi neki deo teritorije Srbije”, smatramo da je Aleksandar Vučić prihvatanjem Sporazuma uradio sve što je bilo u njegovoj moći da na protivustavan način otcepi Kosovo i Metohiju od dela teritorije Republike Srbije - kaže Dragan Dobrašinović, predsednik Uspravne Srbije.

Dodaje i da su u prigovoru detaljno navedeni svi nedostaci, nepreciznosti i neistinitosti koji, uz žaljenja vredan pokušaj Višeg javnog tužilaštva da izbegne procesuiranje svog stvarnog šefa – Aleksandra Vučića, čine početak, sredinu i kraj akta nedostojnog ičega što se može nazvati pravosudnom institucijom.

Teško je zamisliti kraće obrazloženje jedne tužilačke odluke koje u sebi sadrži više materijalnih, činjeničnih i logičkih grešaka od ovoga koje je u velikoj žurbi, koja je specifičan vid izražavanja lojalnosti predsedniku Republike Srbije, uspelo da napiše Više javno tužilaštvo. Tih dvadesetak redova sačinjenih s mukom koja je proizvod sticaja ogromne servilnosti i još veće neukosti, biće pravi dragulj u istoriji tužilačkog beščašća - rekao je Dobrašinović.

Inače, osim krivične prijave nadležnom Višem tužilaštvu, pokret Uspravna Srbija je pre desetak dana pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu inicirao postupak za lišenje Aleksandra Vučića poslovne sposobnosti po službenoj dužnosti, a u kome pozivaju sud da u skladu sa odredbama Zakona o vanparničnom postupku, po službenoj dužnosti, sprovede odgovarajući postupak i nakon neuropsihijatrijskog veštačenja liši Aleksandra Vučića poslovne sposobnosti i, ukoliko nađe za neophodno, donese rešenje o njegovom smeštanju u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu na 30 dana.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.