Izvor: JUGpress.com, 03.Avg.2021, 21:44

Ana Brnabić u poseti Vlasotincu, kasnila sat i po

VLASOTINCE

Premijerka Srbije Ana Brnabić posetila je Vlasotince, tačnije Tehničku školu i OŠ „Siniša Janić”. Topao doček u još toplijem avgustovskom danu, gde se znoj slivao sa lica mnogobrojnih znatiželjnika, poželeo je veliki broj građana, koji su „strpljivo”, nešto više od sat vremena čekali da premijerka stigne iz Leskovca, gde je takođe bila u poseti.

Očigledno su Leskovčani imali čime da se pohvale i požale, pa je tako došlo do nepredviđenog >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << zadržavanja premijerke. Domaćin i direktor Tehničke škole Milivoje Đorđević sa svojim saradnicima upoznao je premijerku sa svim onim što škola poseduje u radu sa svojim učenicima.

Imamo izvanrednu saradnju sa Tehničkom školom na planu obrazovanja potrebnih i kvaltetnih mladih kadrova, koji su nam potrebni. Naša nadanja su da ćemo nastaviti uspešan trend obostrane saradnje, a sve u korist i za dobrobit učenika koji će po završetku školovanja naći uhlebljenje u našoj kompaniji – rekao je premijerki Vladica Stanković, direktor „Grunera”, koji se ovom prilikom našao u ekipi domaćina.

Nebojša Kovandžić, profesor koji je zadužen za obrazovanje građevinskih tehničara, iskoristio je priliku da premijerki Brnabić pokaže svojevrsnu lokaciju na kojoj praktično vežbaju budući građevinski tehničari.

Na ovom poligonu učenici imaju priliku da vežbaju i rade one poslove koji ih kasnije čekaju na građevinskim objektima. Sve se radi na način koji će biti primenjivan sutra na gradilištima i gde se nema pravo na grešku – istakao je profesor Kovandžić, koji nekad bio šefa gradilišta u građevinskom preduzeću „Crna Trava”.

U novootvorenoj filskulturnoj sali OŠ „Siniša Janić” održan je oficijelni deo programa posete premijerke Ane Brnabić, gde je najpre predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petrović poželeo dobrodošlicu premijerki, izrazivši zadovoljstvo svečanog otvaranja novoizgrađene fiskuturne sale u OŠ „Siniša Janić”.

Ovaj 0bjekat, vredan 80 milona dinara, koji su finansirali Ministarstvo privrede i opština Vlasotince, izuzetno je značajan za građane naše opštine, a pre svega za učenike ove škole. Vlasotinčani znaju da nijedna od naše dve gradske škole nije imala sportsku halu. Sada je imaju učenici škole „Siniša Janić”, a u toku je priprema projekta za filskuturnu salu za školu „8 oktobar”. Inače, poznato vam je da smo obe ove škole rekonstruisali od poda do plafona sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, zbog čega se zahvaljujemo na podršci Vlade Srbije i premijerki Brnabić. Tehnička škola je jedan je od zaštitnih znakova naše opštine i veoma smo ponosni na činjenicu da će ona postati jedan od tri ili četiri regionalna centra u Srbiji za program dualnog obrazovanja. Lokalna samuoprava će nastaviti da radi projekte i obezbeđuje sredstva iz lokalnog budžeta, ali i iz svih drugih dostupnih izvora finansiranja na republičkom nivou, kako bi građanima obezbedili kvalitetnije uslove za život. U toku su radovi na rekonstrukciji crpne stanice i vodozahvata, oštećenog u januarskim poplavama. U pitanju su neophodni radovi koji će ublažiti probleme sa vodosnabdevanjem koji nas sve muče. Takođe, radimo projekte za rekonstrukciju „Fabrike vode”. Samo izrada projekta košta skoro 30 miliona dinara, a to ćemo finansirati iz opštinskog budžeta, a nakon toga, očekujemo i pomoć od strane republičkih organa, jer je u pitanju velika investicija vredna oko 500 miliona dinara.

Direktor tehničke škole, Milivoje Đorđević je iskazao zadovoljstvo činjenicom da je ovu školu za poslednjih pet godina dva puta posetio premijer države, a nedavno i predsednik države Aleksandar Vučić.

Razvojem privrede opštine Vlasotince u poslednjih 20 godina stvoreni su uslovi za povezivanje škole sa privredom radi obezbeđivanja potrebnih kadrova. Tako nešto smo mi u školi prepoznali i krenuli u saradnju otvaranjem novog područja elektrotehnike 2015. godine. Pravimo zaokret i u upisnoj politici škole uvođenjem dualnog obrazovanja i potpisivanjem javnog privatnog partnerstva sa pet kompanija, kao što su „Gruner”, „Elrad Srbija ” „Elrad VSS“, ciglana „Mladost” i SLR „Vitko”, zatim i sa GIZ-om i opštinom Vlasotince.

Direktor Milivoje Đorđević je dodao i da Tehnička škola upisuje 11 profila, od toga osam po dualnom modelu.

-Imali smo 420 učenika 2015. godine, a sada 640 učenika koji se obrazuju za zvanje: građevinski tehničar, mašinski tehničar motornih vozila, ekonomski tehničar, dok osam dualnih profila su: tehničar mehatronike, industrijski mehaničar, bravar-zavarivač, mehaničar motornih vozila, rukovalac građevinskom mehanizacijom, operater građevinskih radova, modni krojač, a od ove godine i električar i operater mašinske obrade. Od pet kompanija na početku, sada sarađujemo sa 35 kompanija iz Vlasotinca, Leskovca i Grdelice. Privreda je učenicima stvorila uslove za rad u kompanijama, obučene instruktore, njih više od 40 Učenici imaju i naknadu za rad, zatim topli obrok, prevoz, zaštitnu odeću, ali i mi u školi smo se potrudili da obezbedimo potrebnu opremu za naše kabinete i radionice, naravno i obučene i stručne nastavnike. Kroz saradnju sa GIZ-om za ovih poslednjih šest godina dobili smo opremu u vrednosti preko 100.000 evra, a trenutno smo sa GIZ-om u projektu DECIDE gde ćemo se, između ostalog akreditovati za JPOA. U projektu ministarstva prosvete i ministarstva finansija republike Srbije „Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija u Srbiji” akreditujemo se za postupak priznavanja predhodnog učenja odraslih osoba. Vlada Republike Srbije donela je odluku o stvaranju trening centra za obuku kadrova kroz formalno obrazovanje redovnih učenika i obuku odraslih osoba, a jedna od njih je i naša Tehnička škola. Projekat rekonstrukcije radionice vredan je 150 miliona dinara odložen je zbog korone, ali paralelno sa njim se realizuje projekat opremanja tog trening centra vredan 500.000 evra, a oprema već uveliko stiže. Konkurisali smo kod Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj za opremu i radionice kabineta u konkurenciji 205 projekata iz šest zemalja Balkana. Izabrano je 15 škola, među kojima je i projekat naše škole vredan 587.000 evra. Vlada Srbije preko Kancelarije za javna upravljanja završila je prvu fazu energetske efikasnosti škole pre pet godina, a završeno je i projektovanje druge faze sa dogradnjom još 900 kvadrata kabinetskog prostora. Mi se u našim planovima nećemo zaustaviti. Sa opštinom Vlasotince planiramo izradnju Doma za učenike sa kuhinjom, za zdrav obrok svih učenika u opštini Vlasotince i smeštaj za decu iz udaljenih sredina.

Direktor OŠ „Siniša Janić” Goran Mitić izrazio je zadovoljstvo jer je najzad dobivena preko potrebna filskuturna sala i to u godini obeležavanja 155 godina postojanja ove školske ustanove. Pre toga su bili izvršeni radovi kompletne rekonstrukcije matične školske zgrade. „Ukupno je uloženo 160 milona dinara što je nezabeleženo za svo vreme postojanja škole. Posebno vredi naglasiti da je izradnja ovog objekta okončana u godini, kada prvi put nakon dužeg vremena permanentnog smanjenja, ponovo imamo povećanje ukupnog broja učenika u našoj školi.“

Premijerka Brnabić bila je prilično pozitivno iznenađena onim što je videla u ove dve školske ustanove.

„Posebno čestitam Tehničkoj školi na planu ostvarenih rezultata iz dualnog obrazovanja. Planiramo da ulažimo dva miliona evra u narednom periodu za potrebe dualnog obrazovanja u Tehničkoj školi, koja će postati jedan od 12 regionalnih traning centara u Srbiji za dokvalifikaciju prekvalifikaciju radnika. Uradili ste dobar i kvalitetan posao što potvrđuje da je Tehnička škola jedna od najboljih u sistemu dualnog obrazovanja.“

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.