Izvor: JUGpress.com, 23.Maj.2019, 04:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki gospel i bluz sastav nastupa u Nišu, Novom Sadu i Beogradu

BEOGRAD

Jedan od američkih najcenjenijih bluz muzičara, Šerman Holms, nastupaće u Srbiji od 25. do 27. maja zajedno sa gospel triom Legendarni Ingrameti. Na programu će biti klasične soul, gospel i kantri melodije na njihovoj regionalnoj turneji u okviru Programa Virdžinija Folklajf u saradnji sa Ambasadama SAD u Bugarskoj i Srbiji.

Još od vremena kada je svirao u džuboks barovima virdžinijske provincije kao dečak do džez i bluz klubova Harlema šezdesetih, pa do >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << današnjih dana, Šerman Holms je ostao prepoznatljiv po svom majstorskom izvođenju takozvanog „Amerikana“ stila u muzici koji predstavlja spoj bluza, soula, gospela, kantrija i ritma-i-bluza. Zajedno sa svojim bratom Vendelom, koji je preminuo 2015. godine, Šerman je osvojio mnoge nagrade za izvodjenje bluza (Blues Music Awards), a takođe je svirao i snimao sa muzičarima poput Boba Dilana, Vilija Nelsona, Pitera Gebriela, Bena Harpera, Vana Morisona i mnogih drugih.  Njujork Tajms je njihovu muziku ocenio kao “duboko emotivnu, svevremenu, i koja inspiriše.”  Šerman Holms danas ima 79 godina i dalje živi u svom rodnom gradu Krajstčerč u Virdžiniji, preko puta Baptističke crkve raspeća, u kojoj je pevao i svirao još kao dečak.

Legendarni Ingrameti, koji će nastupiti sa Šermanom Holmsom, danas uključuju tri generacije porodice Ingram.  Grupu je osnovala evangelistička sveštenica Megi Ingram zvana “Mama” šezdesetih godina i odmah je postala „Prva gospel porodica“ grada Ričmonda u Virdžiniji.  Provodeći detinjstvo u radu na poljima pamuka i duvana zajedno sa svojim roditeljima, Mama Ingram je od malih nogu počela da peva i svira klavir na crkvenim okupljanjima širom juga Amerike.  Umrla je 2015. u svojoj 84.-toj godini. Predvođena Meginom ćerkom prečasnom Almetom Ingram-Miler, grupa je ne samo nastavila da peva u duhu najfinije porodične tradicije već i uzletela do novih visina.  Nastupi Ingrameta, impresivni i ispunjeni duhovnošću, demonstriraju neobičnu dubinu talenta koji se krije u američkoj gospel muzici, koja je snažno uticala na ostale muzičke žanrove kao što su rok i soul.

Legendarni Ingrameti su nastupali sa Šermanom Holmsom na njegovom solo debi albumu iz 2015, „The Richmond Sessions,“ koji predstavlja egzemplarnu i prepoznatljivu mešavinu „blugrasa“, tvrdog rokenrola i vedrog južnjačkog gospela.  Album je izašao u produkciji stručnjaka za tradicionalnu američku muziku sa Univerziteta u Virdžiniji dr Džona Lohmana, koji je i vođa njihove turneje po Srbiji i Bugarskoj.  Za svoju prvu posetu Balkanu, Šerman Holms i Legendarni Ingrameti odabrali su da nastupe i drže muzičke radionice 25. maja u Nišu, 26. maja u Novom Sadu i 27. u Beogradu.

Ulaz je slobodan na svim koncertima:

25. maj u 20:30         Niš, Amfiteatar na keju, Nišavski kej

26. maj u 20:30         Novi Sad, Sinagoga

27. maj u 21:00         Beograd, Dorćol Platz, Dobračina 59b

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.