Izvor: JUGpress.com, 16.Jun.2023, 19:16

Ambulante ORL Klinike UKC pune pacijenata sa prolećnim alergijama

NIŠ

U proleće se srećemo sa pacijentima koji imaju puno problema sa disanjem kroz nos, sa pojačanom sekrecijom iz nosa, peckanjem u očima i naše prijemne ambulante su pune pacijenata koji imaju alergijske promene, odnosno alergijski rinitis. Uglavnom je to karakteristično za proleće kada je vazduh prepun svih alergenata jer vegetacija buja, kako drveće i cveće tako i korov, kaže načelnik ORL Klinike Univerzitetskog kliničkog centra Niš profesor dr Dušan Milisavljević. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<

                         Sa skoro 95 odsto alergena dolazimo u kontakt putem udaha i to su uglavnom sezonski alergeni koji se javljaju u periodu cvetanja i dovode do velikih problema kod alergičnih osoba jer se ne mogu izbeći.

                       „To je period proleća kada su u vazduhu prisutni svi alergeni, polen trave, drveća, korova, tako da je alergijski rinitis u porastu. Negde oko 40 posto svetske populacije ima određeni vid alergijskog rinitisa“, kaže profesor  dr Dušan Milisavljević.

                        Pacijenti koji se javljaju ORL Klinici tvog alergijskih problema koji ih muče u ovo doba godine dobijaju najadekvatnije lečenje budući da, prema rečima Milisavljevića, klinika prati svetske  trendove u lečenju alergenskog rinitisa intranazalnim kortikosteroidima, primenom antihistaminika, osvežavanjem sluzokože nosa i kapima.

                       Dr Dušan Milisavljević kaže da alergijski rinitis nije opasan ali značajno utiče na kvalitet života. Savetuje pacijentima da testiraju na koje alergene su alergični, kako bi mogli da ih izbegavaju.

                   „Osobe koje imaju simptome peckanja u očima, ako imaju sekret iz nosa koji je bistar, ako se sliva spolja ili ide niz zadnji niz ždrela, što ih  iritira da kašlju, obavezno da posete lekara, a poželjno je i da urade kožne alergijske probe kako bi videli na koji alergen su alergični i nadalje ga izbegavali u periodu kada ga ima u vazduhu. Recimo dok lipa cveta iritira mnoge naše sugrađane, kao i mene, i pravi probleme“, savet je  dr Dušana Milisavljevića. (kraj) VP/MN

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.