Izvor: JUGpress.com, 03.Avg.2021, 15:24

Ambasadorka Australije Rut Stjuart posetila Niš

NIŠ

                                Saradnja Srbije i Australije, srpska zajednica u toj dalekoj zemlji, kultura, arheološko nalazište Medijana, Naučeno tehnološki park su samo neke teme o kojima su razgovarale ambasadorka Australije Rut Stjuart i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski  tokom prve posete predstavnice ovog dalekog kontinenta Nišu.

                                Ambasadorka Australije je istakla >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << da je i ranije dolazila u Niš, ali joj je ovo prva zvanična poseta, dok je gradonačelnica Dragana Sotirovski istakla da su Niš do sada posetili ambasadori sa svih kontinenata izuzev Južne Amerike.

                                “Sastanak koji sam imala sa gradonačelnicom Niša je bitan i značajan, jer smo  razgovarale o jako važnim temama, kako i na koji način možemo da unapredimo dalju saradanju Niša, kako sa ambasadom, tako i samom Australijim. Bilo je reči o značaju srpske zajedice u Australiji, kao i australijske zajednice ovde i o potencijalima unapređenja te saradnje i poboljšanje njihovih starusa, a razgovarale smo i  o malim grantovima koje naša ambasada nudi civilnim društvima”, kazala je ambasadorka Rut Stjuart.

                                Dodala je da je tokom prethodnih godina uspostavljena uspešna saradnja sa Kancelarijom za mlade Grada Niša.

                                 “Oni su nam pomogli da na neki način  promovišemo i približimo Australiju  građanima Niša. Osim toga Univerzitet u Nišu već  ima uspostavljenu saradnju sa Univerzitetom u Sidneju, a ovo je prilika da posetim i Naučno tehnološki park i vidim kakve mogućnosti Niš nudi u IT sektoru”, istakle je Rut Sjuart.

                                  Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je istakla da je sa  gošćom iz daleke Australije razgovarala o saradnji u kuturi, o tome šta Niš i ambasada mogu da učine za poboljšanje saradnje između Srbije i Australije.

                                   “Razgovarale smo i o Arheološkom nalazištu Mediana koje bi do kraja godine trebalo da bude otvoreno posle mnogo godina i biće nam gost na otvaranju. Bilo je reči i o Naučnom tehnološkom parku, a ambasadorka je poželela da poseti NTP i na neki način  poveže njihovu sa našom IT zajednicom”, kazala je Dragana Sotirovski.

                                  Ona je dodala i da ne odustaje ni od ideje o kojoj je govorila pre nekoliko meseci a to je da jednoga dana  organizuje susret svih žena ambasadora i žena ambasadorki ovde u Srbiji da pokažu šta njihove zemlje imaju i upoznaju nas sa njihovom tradicijom i tako  strane predstavnike u Srbiji približimo Nišu i okolini.

                               Ambasadorka Australije je otvorila i  izložbu „Evolucija – Maske Toresovog moreuza“, koja je postavljena u Oficirskom domu do 18. avgusta. Izložbu je priredio Nacionalni muzej Australije, kako bi publici približio bogatu tradiciju pravljenja maski na dalekom severu Australije.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.