Ambasador vatikana u Srbiji: Vatikan o Stepincu odlučuje na osnovu činjenica

Izvor: KMnovine.com, 25.Sep.2015, 06:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador vatikana u Srbiji: Vatikan o Stepincu odlučuje na osnovu činjenica

Ambasador vatikana u Srbiji: Vatikan o Stepincu odlučuje na osnovu činjenica
Vatikan u slučaju Stepinca zanimaju samo fakti. Zato je i formirana komisija koja će razmotriti argumente i srpske i hrvatske strane, poručio Antonini u izjavi za Kurir.



BEOGRAD - Vatikan će o beatifikaciji kardinala Alojzija Stepinca odlučivati na osnovu činjenica. Zato je i formirana komisija koja će razmotriti argumente obe strane - i hrvatske i srpske - kaže za Kurir >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << ambasador tzv "Svete stolice" u Srbiji, nadbiskup Orlando Antonini.

Antonini je juče, povodom kraja svog šestogodišnjeg mandata u Srbiji, posetio i Univerzitet „Džon Nezbit“ u Beogradu, gde se u prijateljskoj atmosferi pozdravio s rektorom prof. dr Slobodanom Pajovićem i predstavnicima diplomatskog kora.



   
Stepinac prvi s desna.    


Ustaški poglavnik
- Mogu samo reći da Vatikan u slučaju Stepinca zanimaju isključivo fakti. Ne bih komentarisao ništa više od toga. Komisija u okviru tzv. "Svete stolice" razmotriće argumente koje su prosledile srpska i "hrvatska" crkva i odluku doneti tek pošto dobro uvaži razloge obe strane - rekao je Antonini.

Alojzije Stepinac poznat je kao čelnik crkve iz vremena ustaške NDH 1941-1945, dobar deo istoričara vidi ga kao duhovnog oca Endehazije, u kojoj je ubijeno oko milion ljudi, a od toga najviše Srba. Ipak, Vatikan ga je 1998. proglasio za blaženog, a beatifikaciju je navodno zaustavio patrijarh srpski Irinej, koji je lane uputio pismo s prigovorima papi Franji, koji je potom naložio formiranje radne grupe.

   
Stepinac na dočeku Tita    
U govoru Antonini je juče poručio da crkva mora da učestvuje i u političkom životu kako bi svet učinila boljim:
Ništa nije idealno
- Svet nije idealan kao kod Platona. Takav je kakav je, mora da se transformiše, mora da se menja nabolje. Da bi učestvovala u tim promenama, crkva ne može da se ogradi od politike. Katolička "crkv"a ima odličnu oficijelnu saradnju sa državama, a to sada počinje da razvija i moskovska patrijaršija.

(M. L.)




Izvor: Kurir :: © 2014 - 2015 :: Molimo za navođenje izvora

Nastavak na KMnovine.com...






Povezane vesti

"Ništa od kanonizacije Stepinca dok se ne slože Srbi i Hrvati"

Izvor: RTS, 25.Sep.2015

Apostolski nuncije u Srbiji Orlando Antonini kaže da proces kanonizacije zagrebačkog nadbiskupa tokom Drugog svetskog rata Alojzija Stepinca neće biti nastavljen pre ili tokom rada zajedničke srpsko-hrvatske komisije, čije je osnivanje predložio papa Franja, i prihvatanja obe strane. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.