Izvor: JUGpress.com, 02.Apr.2019, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador Slovenije u Srbiji Iztok Jarc boravio u Nišu

NIŠ

„Slovenija je zemlja čija robna razmena sa Srbijom u proseku raste za po 10 odsto svake godine  uz ukupnu vrednost oko milijardu i po evra godišnje“, rekao je ambasador Slovenije u Srbiji ambasador Iztok Jarc koji je danas bio gost grada Niša.

Za njega je u Gradskoj kući priređen prijem na kome se razgovaralo o privredno-ekonomskoj i sportsko saradnji Niša i Slovenije.

Investicije Slovenije u Srbiji su prilično velike, pa je oko 25 000 naših građana >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << zaposleno u slovenačkim kompanijama koje posluju u našoj zemlji.

U Sloveniji je prošle godine, prema ambasadorovim rečima, radilo oko 4.000 ljudi iz Srbije. Slovenija je značajan investitor u Srbiji, budući da je u fabrikama sa slovenačkim kapitalom u Srbiji upošljeno oko 25.000 radnika.

“Kada je reč konkretno o gradu Nišu, vidimo mogućnosti saradnje u oblasti turizma, kulturne razmene i sporta”, istakao je Jarc.

 Ambasador Jarc je rekao da se posebno raduje uspostvaljanju avio veze između Ljubljane i Niša koja bi trebalo da bude realizovana od 1.jula ove godine.

“Siguran sam da će uspostavljanje avionskog saobraćaja doprineti povezivanju privrednika iz Slovenije i Niša” rekao je Jarc.

Gradonačelnik Bulatović je takođe  istakao važnost uspostavljanja vazdušne linije između Niša i slovenačke prestonice i izrazio uverenje da bi ova saobraćajna veza mogla da doprinese dolasku većeg broja slovenačkih turista u ove krajeve,s obzirom na to da Beograd i Novi Sad godišnje turistički poseti oko 100 hiljada Slovenaca.

“Avio-linija do Ljubljane će biti pravi most za Niš sa Slovenijom, koja će povezati građane i privrednike. Želeli bismo i da organizujemo biznis forum privrednika Niša i južne Srbije sa slovenačkim preduzetnicima. Važno nam je i da promovišemo turističke potencijale Niša potencijalnim gostima iz Slovenije, kako bi veći broj slovenačkih turista prilikom posete Srbiji, boravio i u Nišu. Zainteresovani smo i za kulturnu saradnju, a u tome može pomoći i niško udruženje Slovenaca “France Prešern”, koje ima podršku Grada i ambasade”, rekao je Bulatović.

Niš je ove godine domaćin i jedne od grupa na evropskom košarkaškom prvenstvu za žene, gde će nastupiti  Slovenija, pa se očekuje priliv većeg broja gostiju iz ove nekadašnje jugoslovenske republike.

O konkretnoj privrednoj i turističkoj saradnji bilo je reči tokom sastanka koji je organizovan u Gradskoj kući , a na kojem su pored predstavnika ambasade  učestvovali i predstavnici privrednog i turističkog sektora grada.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.