Ambasador Kirbi posetio NiCAT

Izvor: juGmedia, 25.Nov.2014, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador Kirbi posetio NiCAT

NIŠ – Ambasador Majkl Kirbi prisustvovao je danas promociji prve generacije IKT klaster akademije u Nišu i posetio kompaniju Ates Soft, članicu Niškog klastera naprednih tehnologija (NiCAT).

U akademiji za informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) nezaposleni mladi su tokom šest meseci, od aprila 2014. godine, sticali znanja i veštine koje traže poslodavci u inovativnoj, perspektivnoj i dobro plaćenoj IT industriji. Pored učenja u oblasti programiranja i razvoja softvera, >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << polaznici su primenjivali stečeno znanje na realnim projektima, stažirajući u kompanijama članicama NiCAT-a. Od ukupno 24 polaznika, njih 15 je već zaposleno ili su dobili ponude za posao u niškim IT firmama.

Ambasador Kirbi je odao priznanje uspehu i kvalitetu programa Akademije i njenih diplomaca i izjavio: „Siguran sam da je ovo samo prva od mnogih generacija studenata IKT Akademije u budućnosti”, dodajući: “Za svaku zemlju koja ima veliku nezaposlenost veoma je važno da preduzeća koja traže nove zaposlene mogu lako da pronađu one sa odgovarajućim kvalifikacijama”.

Goran Mladenović, menadžer NiCAT klastera istakao je značaj Akademije: “IKT Akademija je naš doprinos uspostavljanju obrazovnog sistema koji obezbeđuje kvalitetno formalno i neformalno obrazovanje mladih, u industriji koja generiše najveći broj radnih mesta. Rad u naprednim tehnologijama omogućava mladima da se bave kreativnim poslom, rade u svetski priznatoj oblasti, a ostanu da žive u svom gradu.“

Jedna od firmi koja je podržala IKT Akademiju i pružila šansu njenim polaznicima da dobiju neophodno iskustvo i zaposle se je Ates Soft.

„Razvoj industrije zasnovane na znanju, prvenstveno u okviru IT tehnologija, najveća je razvojna šansa grada Niša – izjavio je Dejan Pavlović, izvršni direktor Ates Soft-a i dodao: “Sve zainteresovane strane u društvu mogu da daju doprinos ovom razvoju, a posebno rukovodstvo Grada Niša, Univerzitet u Nišu, preduzeća, klasteri, udruženja poslodavaca, nevladine organizacije, kao i Ministarstvo prosvete. Prepoznajući da je jedan od najvećih problema u IT industriji nedostatak stručne radne snage, koji se može rešiti uz dobru koordinaciju.

Projekat IKT klaster akademije sprovodio je Niški klaster naprednih tehnologija, a finansirao USAID.

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.