Izvor: BujanovackiGlas.info, 19.Jan.2016, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci traže mesto predsednika suda

Nezadovoljni dosadašnjim stepenom integracije, albanski političari smatraju da im, s obzirom na etničku sliku regiona, pripada mesto predsednika suda u Bujanovcu BUJANOVAC, 19. januar 2016. (Titulli, Bujanovačke) – Albanski političari sa juga Srbije, nezadovoljni stepenom integracije, traže da predsednik suda u Bujanovcu bude Albanac, kao i da se Preševu vrati osnovni sud.
Albanski političari objašnjavaju da im, prema etničkoj strukturi stanovništva u Bujanovcu, pripada mesto predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu BujanovackiGlas.info << suda. Prema podacima sa poipisa 2002, obzirom da su Albanci bojkotovali popis 2011, u Preševu živi preko 90 odsto Albanaca a u Bujanovcu blizu 60.
 Arber Pajaziti: Bez odgovora iz Beograda
– Od nadležnih ministarstava tražili smo punu integraciju, decentralizaciju sudstva, policije, međutim do sada nema rezultata, ostali su samo zahtevi bez odgovora – kaže Arber Pajaziti, šef kabineta predsednika opštine Bujanovac Nagipa Arifija, lidera Demokratske partije (DP).
Ismailj Pajaziti, iz Partije za demokratsko delovanje (PDD), narodnog poslanika Rize Haljimija dodaje da su Albanci vrlo nezadovoljni integrisanjem u organima sudstva i tužilaštvima.
 Ismail Pajaziti: Legitimni zahtevi
-Broj sudija i tužioca je vrlo mali, a nadležno ministarstvo treba uzeti u obzir legitimne zahteve Albanaca da u ovim organima budu zastupljeni prema etničkoj strukturi stanovništva  u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa – kaže Ismailj Pajaziti.
Megzon Ismailji, odbornik Partije za demokratski progres (PDP) šefa parlamenta u Bujanovcu Jonuza Muslijua,  smatra da su Albanci najviše oštećeni reformama u sudstvu.
 Megzon Ismaili: Albanci su većina
-Smatramo da predsednik suda treba da bude Albanac jer najveći deo stanovništva ovde čine Albanci – naglašava Ismailji.
Inače, prema aktuelnoj mreži sudova i tužilaštva u Srbiji, Medveđa nema nijedan sud, u Bujanovcu funkcioniše Osnovni sud, u Preševu samo Prekršajni sud, a tužilaštvo nema ni jedna od ove tri opštine.

Nastavak na BujanovackiGlas.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BujanovackiGlas.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BujanovackiGlas.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.