Izvor: JUGpress.com, 30.Mar.2020, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AŽC uputio predloge institucijama da izdaju uputstva za viđanje dece sa roditeljem sa kojim ne žive

BEOGRAD

Usled značajnog broja poziva majki sa pitanjem i problemom sprovođenja sudskih odluka kojima je regulisano održavanje ličnih odnosa maloletne dece i očeva sa kojima deca ne žive, a u toku trenutnih vanrednih okolinosti, Autonomni ženski centar uputio je danas predloge Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvu pravde da izdaju jasne instrukcije za sprovođenje ovih sudskih odluka.

Autonomni ženski centar je i nakon proglašenja >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << vanrednog stanja nastavio da putem telefona pruža psoho-socijalnu i pravnu podršku ženama u vezi sa zaštitom od nasilja u porodici i pitanjima iz porodično pravnih odnosa. Od tada nam se veći broj majki obratio sa pitanjem u vezi sa mehanizmima sprovođenja sudskih odluka koje se tiču viđanja maloletne dece sa roditeljem sa kojim ne žive.

Naime, kao jedan od problema u vezi sa sprovođenjem modela viđanja, jeste taj što su viđanja i primopredaja dece regulisani tokom onih časova u toku dana kada je uvedena zabrana kretanja građana i građanki, odnosno „policijskog časa“. U takvim situacijama se nameće potreba da sami roditelji sačinjavaju dogovor kako bi se viđanje „pomerilo“ i održavalo tokom onih sati kada je moguće dozvoljeno kretanje. Međutim, u onim slučajevima u kojima postoji istorija porodičnog nasilja, značajno je otežano ili nemoguće postizanje dogovora koji bi bili u skladu sa dinamikom viđanja koju je odredio sud i interesom maloletne dece. Druga vrsta problema postoji u slučajevima kada neki od članova porodice sa kojim dete živi, pate od hroničnih oboljenja ili su starije životne dobi. U tim slučajevima često kretanje deteta i kontakt sa većim brojem lica može dovesti do veće verovatnoće prenošenja virusa, što za maloletno dete, a posebno za ostale članove domaćinstva, može predstavljati ozbiljan bezbedonosni i zdravstveni rizik.

S obzirom na to da u aktuelnoj situaciji vanrednog stanja dolazi do objektivne nemogućnosti potpunog ili delimičnog sprovođenja sudskih odluka u vezi sa održavanjem direktnog ličnih odnosa dece sa roditeljima, molimo pomenuta ministarstva da izdaju jasne instrukcije na koji način će se tokom vanrednog stanja sprovoditi sudske odluke u vezi sa održavanjem ličnih odnosa maloletne dece sa roditeljima sa kojima ne žive, a koje uključuju specifične situacije i okolnosti na koje smo u ovom dopisu ukazale.

PodeliteKlikom podijelite na Facebooku(Otvara se u novom prozoru)Podijeli na Twitteru (Otvara se u novom prozoru)Kliknite za slanje e-pošte prijatelju(Otvara se u novom prozoru)Kliknite kako bi podijelili na Skype-u(Otvara se u novom prozoru)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.