Izvor: JUGpress.com, 14.Maj.2020, 13:02

ATD-u doniran vredan aparat

NIŠ

Donacijom vrednom preko milion dinara u vidu novog biohemijskog analizatora, ATD u Nišu moći će da obavi stotinu analiza u jednom satu, umesto dosadašnje jedne. Aparat je donacija Udruženja građana „Nemanja“ iz Niša i kompanije Neomedika koja je u kupovini aparata učestvovala sa 50 posto njegove vrednosti. Ostatak novca obezbedili su članovi Udruženja.

                              „Zahvaljujući Udruženju građana „Nemanja“ >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i kompaniji Neomedika  dobili smo biohemijski analizator koji  će dosta da unapredi rad naših lekara i još više nas približi pacijentima“, kazao je dr Vladan Miladinovic, direktor ATD-a. „Aparat će  biti korišćen za biohemijske analize, a sada će moći da se rade i neke dodatne analize. Radiće se brže i moći ćemo da zbrinemo mnogo više pacijenata za samo jedan sat“.

                       Dragoljub Zdravkovic, predsednik Upravnog odbora Udruženje građana „Nemanja“   kaže da su članovi Udruženja, razmišljajući na koji način mogu da pomognu zdravstvu u ovom trenutku, odlučili da to bude ATD.

                     „Naša ideja je  bila da to ne bude jednokratna pomoć koja će samo u datom momentu da reši neki problem  već da to bude  nešto što će duže trajati i pomoći će i lekarima i pacijentima. Ovde dolaze najteži pacijenti sa plućnim bolestima i koji  su najrizičniji. Za njih je neohodno da se što manje zadržavaju u ovom prostoru. Sa  ovim aparatom biohemijska analiza može da se izvši za 100  pacijenata u toku jednog sata a do sada je ATD radio jednog pacijenta za jedan sat. Naša želja je da nikada ne iskoriste pun kapacitet ovog uređaja“, kazao je Zdravković.

               Dragoslav Pavlović iz Udruženje građana „Nemanja“ je dodao  su oni ATD prepoznali kao važnu ustanovu u sistemu zdravstva.

                   „Ovakav aparat je više puta tražen, ali nije kupljen zato smo mi odlučili da ga nabavimo. Uz aparat su dobili kao poklon i kompjuter“, kazao je Pavlović.

                  Uz zahvalnost na donaciji i preko potrebnom aparatu, direktor ATD-a se osvrnuo na epidemiju KOVID-19 u okviru koje su lekari ove ustanove radili sa teškim pacijentima na Klinici za plućne bolesti Kliničkog centra Niš.

                   „Naši radnici su svi radili maksimalno u vreme KOVID-a, naši  pulmolozi su držali celu prijemnu anbulantu pulmološke klinike. Svi teži pacijenti, a bilo ih je 2200 prošli su su kroz ruke naših lekara. Neke lekare porodice nisu videli dva meseca.

 Sestre su bile u Kliničkom centru i Domu učenika. Vozači su vozili i danju i noću. Pokazali su  kako medicinski radnici treba da se ponašaju u vreme ovakve pošasti“, istakao je  dr Vladan Miladinovic, direktor ATD-a.

                   Svi leksri su testirani i negativni na prisustvo koronavirusa, istiće dr Miladinović. Kako napominje poćetkom ove nedelje ATD se vratio normalnim aktivnostima u lečenju hroničnih bolesnika, kojima i dalje nije neophodan uput za pregled u ovoj ustanovi. U toku vikenda, dok se Dom zdravlja bude dezinfikovao, ATD će preuzeti prijem pacijenata sa sumnjom na KOVID- 19.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.