ARSIĆ : Odluka o promeni naziva trga bez saglasnosti Srba

Izvor: JUGpress.com, 07.Jul.2016, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ARSIĆ : Odluka o promeni naziva trga bez saglasnosti Srba

BUJANOVAC

Zamenik predsednika opštine Bujanovac Stojanča Arsić, predstavnik Grupe gradjana  ,,Za bolji Bujanovac” kaže za JUGpress da je odluka o promeni naziva centralnog trga u Bujanovcu doneta na sličan način kao i 2011. Godine I očekuje da je Ministrstvo za državnu upravu ni sada ne prihvati.

“Bez postignute saglasnosti srpske i albanske strane stavljena je na dnevni red sednice Skupštine ova tačka. Bez predloga komisije koja radi na promenu naziva ulica, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << trgova, rednih brojeva. O preglasavanjem od strane  albanskih odbornika, srpski odbornici , svih 14 , su bili protiv da se promeni naziv Trg Karađorđe Petrović u Trg Skenderbega”, objašnjava Arsić.

On smatra da je ovo “preglasavanje na nacionalnoj osnovi , bez postignute saglasnosti i dogovora “.

On “misli” da  Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu neće dati saglasnost za promenu naziva kao što nije dalo ni 2011. Godine.

“Ovakav način rada, znači sama promena naziva zadire u verska i nacionalna osećanja Srba i srpske zajednice i liči na jednu političku destabilizaciju u samoj opštini”, dodao je Arsić.

On kaže I da je na predhodne dve sednice stranka bivšeg predsednika opštine Nagipa Arifija, Demokratska partija  pokušavala da stavi na dnevni red sednice ovaj predlog ali da je on bio odbije.

“Sada je ponovo postojala jedna inicijativa od strane Demokratske partije, ali je tačku za dnevni red predložio predsednik Skupštine  Jonuz Musliju (Pokret za demokrartski progres ). To je bila trka ko će prvi da predloži da dobije političke poene”, objašnjava Arsić.

Smatra da se od 2011 godine, kada Ministarstvo za  državnu upravu i lokalnu samoupravu nije dalo sagalsnos da se menja ime centralnog trga u Bujanovcu “ništa nije promenilo”.

“Takvu saglasnost može ministarstvo može da da samo  samo u slučaju ako se postigne saglasnost kao što je to učinjeno za promenu naziva 18 ulica kada se postigla kompletna saglasnost i srpske i albanske strane U Bujanovcu”, rekao je Arsić I dodao da mogu da se promene nazivi ulica u kojima žive “ pretežno ili isključivo  Albanci” I da nazivi ulica “ mogu biti isključivo iz kulturnog i javnog života, a ne nešto što provocira I slično”.

“Tada je bila postignuta saglasnost I nazivi tih ulica su  promenjeni. Ovde nema saglasnosti i ne može ni biti govora promena naziva Trga Karađorđa Petrovića u Trg Skenderbega”, smatra Arsić.

On kaže I da “neke stvari ovde moraju da se razjasne”.

“ Pošto se pojavljuju dezinformacije u javnosti, da su ovajvu odluku podržali odbornici naše liste odbornici grupe građana, ja sam dvaput izlazio za govornicom na samoj sednici I potencirao naše protivljenje.  Svi srpki odbornici su glasali  protiv stavljanja predloga tačke na dnevni red, ali su glasali za ukupni dnevni red, jer je pored ove tačke bilo i 34 drugih tačaka. Kada je došla ova tačka na dnevni red ponovo su odbornici Grupe građana i Srpske liste zajedno glasali protiv promene naziva ulice”, kaže Arsić.

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.