Izvor: JUGpress.com, 20.Jan.2022, 23:52

A šta kaže Savo?

BEOGRAD

Aktivisti inicijative Kreni-promeni zatražili su na večerašnjem protestu ispred sedišta predsednika Srbije i zgrade Vlade da se uvede moratorijum od 20 godina na istraživanje i eksploataciju litijuma i bora, da se skupljačima potpisa za narodnu inicijativu o tom moratorijumu garantuje bezbednost i da im na raspolaganju budu overivači potpisa.

Vođa inicijative Kreni-promeni Savo Manojlović naglasio je da aktivisti ne žele moratorijum na eskploataciju litijuma >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << od godinu dana jer bi to služilo da se situacija smiri samo dok se ne završe izbori.

Manojlović je rekao da je članovima inicijative Kreni-promeni svejedno da li će skupljati potpise i pravdu dobiti u institucijama ili će pravdu “tražiti na ulicama”.

Kako je istakao “tamo gde pravde ne bude bilo za narod, neće biti ni mira za vlast”.

Nismo mi egipatski robovi već slobodna zemlja i građani, rekao je Manojlović, dodajući da je vlast “zaposlena za naše pare”.

Kolona demonstranata se nakon protesta ispred Vučićevog kabineta uputila ka Vladi, a Manojlović je ocenioda se “svaki pošteni policajac stidi” onoga što se desilo.

Naveo je da je Kreni-promeni “uredno prijavio skup i prijavio rutu” kretanja kolone, ali da se policija “sklonila”, pa su studenti morali da zaustavlaju saobraćaj dok su se aktivisti kretali između Vučićevog kabineta i Vlade.

Manojlović je za to okrivio vrh Ministarstva unutrašnjih poslova naglasivši da “sram bude onog dezertera Aleksandra Vulina”.

Ocenio je da se policija povukla kako bi otpočeli sukobi između aktivista i vozača i naglasio da aktivisti Kreni-promeni neće sukobe sa onima koji glasaju za vlast, već hoće podelu “samo na građane i one koji krše naš Ustav”.

Manojlović je naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da želi moratorijum na otvaranje rudnika Rio Tinto i da se “čovek drži za reč, a vo za rogove”.

“Mi ne želimo vola na mestu predsednika, već čoveka koji drži reč”, rekao je Manojlović.

Aktivistkinja inicijative Kreni-promeni Marina Pavlić rekla je da se desio “skandal “sa narodnom inicijativom jer ih policija nije zaštila kada su napadnuti ispred Skupštine pre nekoliko dana tokom redovno prijavljene konferencije za novinare koju su organizovali.

Ona je ocenila da ih je napala grupacija za koju je “bilo jasno da je bila organizovana” i da su aktivistkinju Kreni-promeni, koja se obratila novinarima, drugi aktivisti svojim telima morali da štite od napada.

Pavlić je upitala kako je moguće zaštititi druge aktiviste u manjim gradovima kada su napadnuti oni koji su se nalazili ispred Skupštine, u centru Beograda, naočigled medija.

Večerašnji protest je protekao bez incidenata i prisustva uniformisane policije, a tokom skupa i protestne šetnje bile su blokirane ulice kralja Milana i kneza Miloša.

Izvor: FoNet

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.