Izvor: JUGpress.com, 22.Feb.2024, 18:05

A ko štiti građanke?

BEOGRAD

Reagovanje na najavu pokretanja postupka ocene ustavnosti odredaba Zakona o rodnoj ravnopravnosti koje se odnose na upotrebu rodno osetljivog jezika

Polazeći od zakonskih nadležnosti Zaštitnika građana, među kojima je i staranje o zaštiti i unapređenju ljudskih i manjinskih prava, mi potpisnice ovog reagovanja, izražavamo zabrinutost i neslaganje sa najavljenim pokretanjem postupka ocene ustavnosti odredaba Zakona o rodnoj ravnopravnosti u vezi sa upotrebom rodno >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << osetljivog jezika.

Podsećamo da je zaštitnik građana položio zakletvu koja glasi: Zaklinjem se da ću svoju dužnost obavljati odgovorno, nepristrasno i nezavisno, u skladu sa Ustavom i zakonom i da ću savesno raditi na zaštiti i unapređenju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, kao i da je institucija Zaštitnika građana, od svog osnivanja, bila jedan od lidera u promovisanju upotrebe rodno osetljivog jezika.

Rodna ravnopravnost podrazumeva jednaka prava, odgovornosti i mogućnosti, ravnomerno učešće i uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca u svim oblastima društvenog života, što su načela oko kojih je postignuta saglasnost u društvu. Politika jednakih mogućnosti podrazumeva ravnopravno učešće žena i muškaraca u svim fazama planiranja, pripreme, donošenja i sprovođenja odluka koje utiču na položaj žena. Pitanje je sa koliko žena i ženskih organizacija se institucija Zaštitnika građana konsultovala pre najave ove inicijative, za koju znamo da je štetna za žene i da negativno utiče na već lošiji položaj žena u društvu.

I na kraju, ako institucija Zaštitnika građana brine samo o jednom delu stanovništva (koje je u manjini) i zastupa interese pojedinih društvenih aktera koji iz pozicije moći otvoreno istupaju protiv ravnopravnosti žena, da li na taj način, takođe, aktivno učestvuje u održavanju patrijarhalnog sistema vrednosti koji ima negativne posledice na društvo u celini. Saglasnost oko ravnopravnosti žena u društvu je postignuta i svaka aktivnost usmerena protiv ovih načela je neprihvatljiva. Koja je sledeća oblast našeg života i rodne ravnopravnosti koju ćemo izbrisati i ukinuti?

Pozivamo instituciju Zaštitnika građana da zajedno sa nama radi na promociji, zaštiti i ostvarivanju prava svih građana i građanki, bez izuzetka, kao i da se zajedno sa nama bori za punu i doslednu primenu odredaba Zakona o rodnoj ravnopravnosti, u skladu sa svojim nadležnostima.

Organizacije:

1. FemPlatz

2. A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava

3. Akademija ženskog liderstva

4. Alternativni centar za devojke

5. Astra

6. Atina

7. BeFem

8. Beogradski centar za ljudska prava

9. Centar modernih veština

10. Centar za dostojanstven rad

11. Centar za podršku ženama

12. Centar za prava deteta

13. Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom

14. CIL Srbija

15. Crta

16. Fondacija BFPE za odgovorno društvo

17. Fondacija Centar za demokratiju

18. Forum žena Prijepolje

19. Gender Knowledge Hub

20. Građanske inicijative

21. IAN – International Aid Network

22. Impuls Tutin

23. Inicijativa za prava osoba sa invaliditetom MDRI Srbija

24. Institut za istraživanje korupcije Kareja

25. Irida

26. Iz kruga Vojvodina

27. Kreativno afirmativna organizacija Parnas

28. Nezavisno udruženje novinara Srbije

29. Partneri Srbija

30. PIN – psychosocial innovation network

31. Trag fondacija

32. Udruženja žena Peščanik

33. UG Atina

34. UG Građanska akcija Pančevo

35. Užički centar za prava deteta

36. YUKOM

37. Žene za mir Leskovac

38. Ženska platforma za razvoj Srbije

39. Ženska solidarnost

40. Ženski centar Užice

41. Ženski istraživački centar za edukaciju komunikaciju

Pojedinke/ci:

2. Bojana Tadić

43. Isidora Tornjanski

44. Ivana Vlacic

45. Ljiljana Zlatković

46. Margareta Bašaragin

47. Miljana Novaković

48. Olivera Ilkić, samostalna aktivistkinja za prava zena sa invaliditetom

49. Sanja Nikolin

50. Siniša Tornjanski

51. Tamara Maksić

52. Zorica Rašković

53. Danica Todorov

54. Ljiljana Stevković

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Da li se i Zoran Pašalić pridružio borbi protiv rodno osetljivog jezika?

Izvor: Danas, 23.Feb.2024, 09:07

Pored Srpske pravoslavne crkve i njenog poglavara patrijarha Porfirija, Zakon o rodnoj ravnopravnosti od skoro ima i novog protivnika a to je Zoran Pašalić, Zaštitnik građana koji je u sredu najavio da će pokrenuti postupak ustavnosti odredbe o rodno osetljivom jeziku pomenutog zakona.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.