Izvor: JUGpress.com, 25.Avg.2019, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

13. Niška slobodna zona – “Vlast nema sluha za razvoj turizma i kulture”

NIŠ

Organizacije potpisnice Sporazuma sa narodom #1od5miliona organizovale su isred TC Kalča trinaestu po redu  Nišku zonu slobode. Predstavnici organizacija #1od5miliona razgovarali su građanima na temu k ulturne politika antikulturne vlasti.

Na konferenciji za medije govorili su i prof.Tamara Milenkovic Kerkovic, potredsednik SP Dveri, Ljubomir Kostić, poverenik Narodne stranke i Danijela Stojković, Nova stranka Niš.

Tamara Milenković Kerković, potpredsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << SP Dveri  rekla je da Niš “ Iako administrativni i regionalni centar, univerzitetski grad i kulturno središte nacionalnog i međunarodnog značaja,  je danas grad destabilizovanog identiteta i izgubljenog značaja. Grad Niš, na čijoj teritoriji se, prema zvaničnim izvorima, nalazi 110 kulturnih dobara, 7 arheoloških nalazišta, 2 prostorne kulturno-istorijske celine, 4 znamenita mesta, i koji ima vibrantnu nezavisnu kulturnu scenu-nema eksplicitnu kulturnu politiku, ne prepoznaje i ignoriše kulturu kao „četvrti stub“ razvoja i jedan od ključnih resursa za razvoj”.

Kerković smatra da je “vlast SNS jeste po svim biću anti-kulturna” i da  kao takva proizvela je katastrofalne učinke na identitet, kvalitet života i samopoštovanje građana Niša.

“Kako na planu očuvanja nasleđa, tako i na planu podsticanja savremenog stvaralaštva, vlast pokazuje diletantizam, nebrigu, neznanje, stihijsko i rutinsko upravljanje, bahatost i neukus.”

Kerković smatra da Grad Niš danas nema strategiju kulturnog razvoja.

“ Zalažemo se za donošenje nove Strategije kulturnog razvoja grada, koja će svojim suštinskim, a ne deklarativnim, participativnim i integrativnim modelom kulturne politike dati našem gradu osnovu za razvoj kakav zaslužuje” .

Njeno mišljenje deli i Danijela Stojković, Nova stranka Niš  koja kaže da Niš nije “turistički dovoljno razvijen.

“Pored toliko lokaliteta u Nišu i oko njega koji su kako turistički tako i istorijski i kulturološki bitni retko koji radi. Uzmimo na primer arheološko nalazište Medijana, nedavno je arheološki tim otkrio terme – objekat koji se prostire na oko 1200 kvadratnih metara! Sva ta nalazišta su već mesecima unazad zatvorena. Medijana jednostavno ne radi! “

Danijela Stojković ima zamerku i na rad novog autobusa za panoramsko razgledanje grada.

“Nedavno je u Nišu krenuo sa radom i autobus za razgledanje grada. Problem je u tome što taj autobus ne nudi mogućnost da se svrati u bilo koji od objekata kulture, već se samo panoramski razgleda grad! “

Najveće zamerke uputila je Stojković  na izgled Niške Banje.

“Nemoguće je ne pomenuti Nišku banju, mesto čija su lekovita svojstva koristile civilizacije počevši od Kelta pa preko Rimljana i Turaka sve do nas Srba, sada je ruina, na ulazu u banju je polu srušen hotel, fontane se renoviraju u sred sezone, na kraju šetališta je spaljen hotel… Niška banja je izgubila status banje zbog nedovoljno kategorisanog smeštaja, nema hotela!

Danijela Stojković smatra da “sadašnja vlast nema sluha niti za kulturu, niti za turizam.

Ljuba Kostić , poverenik GO Narodne stranke Niš ističe da “Vlast koja za kulturu svog naroda odvaja 0,7% budžeta, ne misli dobro svom narodu. Vlast koja se hvali da ima najjači budžet u regionu od skoro 11 milijardi evra a po glavi stanovnika za kulturu izdvaja 11 evra, ne radi dobro za svoj narod.”

Kostić smatra da “Osećaj koji dominira jeste da se celokupno bogatstvo koju Niš može da ponudi, od praistorijskih nalazišta, preko antičkog, srednjevekovnog hrišćanskog i osmanskog nasleđa, nalazi na nekoj granici između improvizovanog i imaginarnog. Ne može se turistima prilaziti sa pričom ”zamislite, ovde se nekada nalazilo to i to”. Kulturno nasleđe se mora otkrivati, očuvati i prenositi generacijama koje dolaze posle nas. Toga danas, nažalost nema ni u tragovima”

Kostić kaže da se u Nišu “pozorište raspada iznutra, ”Filmski susreti” liče na palanačku reviju filmova lišenu svake festivalske čarolije a spomenici kulture su prekriveni zemljom, šutom ili đubretom”

“Izdvajanja za kulturu u jednoj sredini podrazumeva pre svega ulaganje u stvaralaštvo. Likovno, muzičko, scensko, filmsko… Ono podrazumeva stvaranje autentičnih, aktuelnih, hrabrih pa i provokativnih sadržaja, lišenih formalizama, malograđanskih predrasuda i straha od političkog i svakog drugog nezameranja. Podrazumeva i pravilno predstavljanje istih, da to što je pravi odsjaj kulturnog stvaralaštva a ne šunda i kiča, neko vidi, prepozna, usvoji i zavoli. Tako se afirmišu i zajednica/grad i pojedinac/autor. Tako se afirmišu prave vrednosti jednog društva”.

Svega toga nema i neće ga ni biti, dokle god se za kulturu ne daje ni evro po glavi stanovnika, smatra Kostić.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.