Izvor: JUGpress.com, 14.Jun.2023, 19:19

108 ruža za borce sa Košara jer sećanja ne blede

NIŠ

Zvaničnici grada Niša i predstavnici udruženja boraca položili su  vence na spomen-ploču posvećenu herojima sa Кošara, koji su pre 24 godine branili državnu granicu i sprečili kopnenu invaziju terorističke OVK iz Albanije na teritoriju Srbije. Na Košarama je poginulo 108 boraca koji su dali svoje živote za otadžbinu. Osim spomen-ploče junaci sa Košara u Nišu će dobiti i svoj spomenik, najavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Poštu junacima sa Košara >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << odao je dr Boban Džunić, predsednik Skupštine grada Niša.

                                           Kao što je ispisano na spomen ploči, „mrtve ne zaboravite, žive poštujte“, sečanja na heroje koji su položili svoje živote braneći domovinu nisu izbledela, a na dan kada je bitka završena svojih drugova iz rovova sa najdubljim pijatetom se sećaju oni koji su bili sa njima. Jedan od njih je i Ivan Krstić, veteran 63.padobranske brigade.

                                           „Ovde smo da odamo poštu našim palim herojima koji su branili granicu na Košarama. Bili su borci, mladići od 18 do 24 godine, koji nisu  znali za strah. Nisu znali ništa drugo, osim „nema nazad, iza je Srbija“, kazao je Ivan Krstić koji  dodaje da im je u tim trenucima bilo najteže kada samo deset minuta nakon što su razgovarli sa svojim saborcem njega više nije bilo.

                                         Vladica Đorđević, kapetan u penziji, iz 549. motorizovane brigade iz Prizrena je prisustvovao polaganju venaca, ali je i sam učestvovao u borbama na Košarama.

                                       „Naši mladi vojnici, koji su tada bili starešine, rezerve, ceo narod koji je stao iza nas, nisu dozvolili neprijatelju da pređe jedan jedini pedalj. Ako bi u toku dana nešto bilo zauzeto od njihove strane, to se u toku dana ili noći vraćalo. Podsetimo se svih onih koji su branili, i mogu slobodno reći, odbranili, tadašnju Saveznu republiku Jugoslaviju. U jednom teškom trenutku, jedna naša manja jedinica je tražila dozvolu da se povuče na rezervne položaje. U tom momentu se naš pokojni general Božidar Delić umešao u vezu i tada je izrečena čuvena rečenica „Boševski, nema nazad, iza je Srbija“, seća se Vladica Đorđević.

                                        Mir, stabilnost i nezavisnost Srbije je poruka koju svi okupljeni na ovom mestu danas šalju u svet, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                                       „Ostavljamo u amanet novim generacijama da se sećaju tih ljudi, a mi u Gradu osim ovog Bulevara koji nosi njihovo ime, dužni smo da  napravimo i spomenik koji će biti posvećen njima. Lokacija je već odrđena. Sećanje na  ljude koji su poginuli 1999.godine nalaziće će se na jednom od ulaza u grad Niš“, kazala je Sotirovski.

                                            Predsednik Skupštine grada Niša dr Boban Džunić je poručio da je naš zadatak kao tada u ratu tako i danas u miru čuvamo  stečenu slobodu, dok je gradonačelnica dodala da  je Srbima i danas teško na Kosovu i Metohiji, a jedan od načina da se stanje stabilizuje  je formiranje Zajednice srpskih opština.

                                      Bitka na Košarama počela je 9. aprila 1999. godine i trajala je 67 dana. (kraj) VP/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.