СВЕТОИЛИЈСКА И НВО КРУГ

Izvor: juGmedia, 27.Avg.2017, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

СВЕТОИЛИЈСКА И НВО КРУГ

После белосветских и библијских тема којим сам вас гњавио у претходном периоду време је да се вратимo на лесковачку збиљу и видимо шта се то догађа код нас у Лесковцу. Овај текст није никаква колумна, а још мање каква епистола, ни у сну, већ хоћу напокон да напишем текст о појавама >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << које ми заокупљају пажњу и које ме нервирају.

Oво је нека врста грађанског протеста или активизма преточена у текст који је ту пред вама. Прво о мојој Светоилијској улици.

Радови у њој су започели 17. 7. 2017. и још су после 40 дана на самом почетку. На табли о извођачу радова, која стоји на почетку улице код Поште, пише да ће се радови изводити од јула до децембра месеца. Када сам то видео био сам, најблаже речено, згранут и питао сам се шта ће се градити и које ће То епохалне промене претрпети Светоилијска. Да можда хоће да је толико преуреде и да поставе још један или два нивоа према небу? Стварно не знам који То радови и шта се То толико мора урадити у Светоилијској улици да радови трају пуних шест месеци. А када су почели радови постало ми је све јасно. За ових 40 дана, колико до сада траје раскопавање улице и постављање пластичних цеви за воду, дошло се само до Пољанице, што је око 300–350 метара од Поште и почетка радова.

Све у свему, то је неких 7,5–8,5 метара дневно.

Јесте да је време лоше и кишовито, јесте да су ниске температуре и да повремено провејава снег, а да олујни ветар носи људе и аутомобиле, да је дневна видљивост само до 20h, да су То радови велике електронске прецизности са крампом, будаком, лопатом, ашовом и чак једним ровокопачем, али могло је боље и могло је брже. Ваљда?! Ипак је ово 21 век.

Да су Кинези овом брзином градили Велики кинески зид и после толико хиљада година били би на првом километру. (Новине извештавају: „U Svetoilijskoj ulici počeli su radovi na zameni vodovodne mreže u dužini od 880 metara. Investitor radova je JKP „Vodovod“, čija direktorka Kosara Ilić kaže da je rok za završetak radova u Svetoilijskoj ulici 73 dana.“ А, ја додајем, 12 метара дневно.)

Међутим, нема везе, свестан сам где живим. Није Ово од јуче, јер давно сам прочитао: „Све што бива и што може бити, мени ништа није непознато; што год дође ја сам му наредан“. Идемо даље.

Југмедиа је у уторак 22. 8. 2017. објавила чланак: „Raspodeljena sredstva za projekte iz oblasti socijalne zaštite“. Odobreno je svih 15 projekata pristiglih na konkurs, u pojedinačnim iznosima od 2. 680. 000 pa do 278.180 dinara. Iznos od 2.680.000, najveći na listi, dobio je Centar za razvoj lokalnih zajednica – KRUG za projekat „Edukacijom do kvalittenijeg života“, који ме уопште није заинтересовао, али је коментар (коментари су иначе за мене најбољи и најинтересантнији део ел. портала било којих новина) под ником „Милош“ који пише: „Konkurs je zatvoren 27. jula 2017. a udruzenje je dobilo resenje o osnivanju iz APR-a 31. jula. Kako je to moguce? Izvor informacija: sajt grada i APR-a.“

Веома заинтересован, трагом те информације кренем да тражим; и шта сам нашао? Свашта, да се крстите и левом и десном руком! Дотична НВО „Круг“ основана је 20. јула. 2017. године када је донесен и Статут организације. Регистрација НВО „Круг“ у Агенцији за привредне регистре (АПР) Србије, ОДБИЈЕНА је од стране АПР, 25.7.2017. НВО „Круг“ подноси нови захтев и АПР Србије је ТЕК 31. 7. 2017. године региструје: „Поступајући у складу са одредбом члана 17. став 3. Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре, подношењем јединствене регистрационе пријаве, БУ 6275/2017, дана 27.07.2017, подносилац је задржао право приоритета одлучивања о тој пријави, засновано подношењем пријаве која је решењем регистратора БУ 6181/2017 одбачена, јер је утврђено да нису испуњени услови из члана 14. став 1. тачка 2), 5), 6), 7), 8), 9), 10) истог Закона“.

Запамтите, НВО „Круг“ је регистрована 31.7.2017. године, а конкурс за Расподелу средстава за пројекте из области социјалне заштите затворен је 27. јула 2017.

На шта реагује коментатор „Džo“, који као одговор „Милошу“ пише: „Da, to je pravo pitanje na koje će sutradan i državni Revizor da traži odgovor.“ То пише Џо, а ја настављам, само полако, са питањима председнику Комисије за доделу средстава Дејану Цакићу, градском већнику задуженом за ванредне ситуације:

Не умеју да се региструју, али знају да раде пројекте!

Не мислите ваљда, председниче Дејане Цакићу, да су сви становници Лесковца ментално ретардирани и ометени у развоју или су Зомбији? Знам да баш То мислите, а можда ћемо то и постати под вашом влашћу. Не зна се.

3.Како је могуће добити око 25. 000 евра за пројекат „Едукацијом до квалитетнијег живота“? Квалитетнији живот не постиже се едукацијом, јок море. Квалитетнијег и бољег живота има само у грађанској држави, у цивилном друштву, којег нема у Србији под владавином СНС-а; а то значи: у правној држави, у држави где постоји медијске слободе, где се поштују људска права; у држави са владавином закона, где смо сви пред законом једнаки, где је неприкосновена приватна својина, где влада парламентарни плурализам и демократија, где су све одлуке које донесе скупштина града јавне (не транспарентне), где се за корупцију лаје катанац, где нема бахатости локалне власти која крије својих 18 службеника који су добили кривичне пријаве од Државне ревизорске институције (ДРИ) због ненаменског располагања са хиљаду милиона динара (и још плус педесет милиона динара ради тачности) из буџета града Лесковца. Где могу грађани Лесковца, пошто Лесковац не припада једној уређеној држави него држави-провизоријуму, да дају донације од 40 000 динара владајућој партији, а примају социјалну помоћ!? Тако се перу паре.

Као заинтересован грађанин Лесковца изражавам отворену сумњу, а сумњати једино и смем у овој држави, да ће паре дате НВО „Круг“ отићи све до једне банке у касу СНС за њене свакодневне трошкове и предстојеће предизборне кампање, или сте Ви, председниче Цакићу, ово не смем ни да сумњам, следбеник Марка Краљевића који – пола пије пола Шарцу даје.

Разумемо се, зар не?

Волео бих, г. Цакићу, да присуствујем едукацијама за квалитетнији живот, те да у јесен живота и ја, са само 4 разреда основне школе, бар научим како се квалитетно живи.

Сада, ради потпуне искрености, осећам потребу да кажем да није СНС измислила фазон: Формираш своје НВО и на локалним и републичким конкурсима оне добију далеко највише новчаних средстава, које се слију у страначку касу за текуће трошкове или трошкове предизборних кампања.

Ма не! Ово је први пут применила ДС чим је дошла на власт у Србији, и тако је било док нису зглајзнули са власти. И градоначелник С. К. Бојта је скоро сва срества за рад локалних НВО давао НВО „Подгузне муве“ и НВО „Полтрони и полтрончићи“. Сада се коло среће окренуло и новац из лесковачког буџета иде првенствено у руке НВО „Нове подгузне муве“ и НВО „Нови полтрони и полтрончићи“.

Наравно, са часним изузецима.

Међутим, све су То ипак грађанке и грађани Лесковца. Заборавио сам да напишем, Поносни грађани и грађанке! Извињавам се!

Све НВО које учествују у оваквој прљавој работи каљају углед невладиног сектора, јер он као трећи илити цивилни сектор има, у земљама где је најпре и настао, симпатичну формулацију „пси чувари“, што је објективна и тачна формулација за организације које су коректив власти, стриктно чувајући тековине цивилног, грађанског друштва, и нису полтрони и подгузне муве, било ког моћника на власти.

Овај текст не пишем бомбасто, духовито, ексклузивно или да бих био критички оштар према тренутној власти, јер то не умем. Или ето, ја сам паметан. Ма не! Сигурно се питате, ако уопште читате ова моја наклапања, шта му све ово треба? Која је сврха једног оваквог текста? Да спасем душу своју? Ма, јок, не! Далеко сам ја од почившег „свеца који хода“, ни еони, ни светлосне године нас не деле, бесконачност је мера наших удаљења.

Све написано је само моје мишљење.

И То најозбиљније. „Трагично је – је л’ да?!“ Слобода човека, сваке јединке је најсветије што свако људско биће има и зато се никада нисам бавио ректалном спелеологијом представника било које власти. Никада. Све власти које су од 1990. године биле на челу Лесковца доживљавао сам као привремено ЗЛО, које Лесковац мора, али стварно мора, да искорени као кугу, као лепру, за сва времена, на вјеки и вјеков. Тачка.

др Нешић Вјачеслав

Други део: Улица ће решити све. Ово је време „за џа или бум“! Не „бу“ него „бум“!

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.