Za deeskalaciju je potrebno da Priština povuče odluke

Izvor: B92, 22.Sep.2021, 20:03

"Za deeskalaciju je potrebno da Priština povuče odluke"

Potpredsednik SL Igor Simić izjavio je da je za deeskalaciju situacije na Jarinju i smirivanje tenzija potrebno da Priština povuče odluke koje su ovo izazvale.

"Potrebno je da se Priština vrati u pređašnje stanje situacije na severu i da donese odluku o povlačenju do zuba naoružanih specijalaca iz čisto srpskih sredina u opštinama Zubin Potok i Leposavić", rekao je za Tanjug TV Simić koji se nalazi na administrativnom prelazu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jarinje sa građanima koji su blokirali put zbog odluke vlade u Prištini u vezi sa tablicama.

Nakon toga, kako je dodao, potrebno je da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.

On je podsetio da su sve dogovore u Briselu postizali pregovarači Beograda i Prištine a ne gradonačelnici severa te da nije potrebno da se na taj način blefira politička namera Prištine.

"Pregovarački tim Beograda predstavlja Srbe i mi imamo apsolutno poverenje u predsednika Aleksandra Vučića, direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića i zato ako je Prištini zaista stalo do mira potrebno je da se povuku pripadnici ROSU i ostale do zuba naoružane jedinice i da se u Briselu nastave razgovori kako bi se rešila sva otvorena pitanja koja stoje između Srba i Albanaca odnosno Beograda i Prištine", istakao je Simić.

Jednostrani potezi ne vode ničemu i nikada nisu doprineli smirivanju tenzija, naglasio je on.

Simić je ukazao da su predstavnici Srpske liste i gradonačelnici sa severa uz svoj narod, sa svojim narodom i uvek ispred svog naroda kada treba da se zaštti mir.

"Svaki građanin ponaosob pokazuje odgovornost a mi apelujemo na suzdržanost i zato smo tu ispred naroda između onih koji su poslati iz Pristine i našeg naroda kako bi se taj mir sačuvao", rekao je Simić.

On je dodao da je svim okupljenim građanima od presudne važnosti da se sačuva mir i da oni nisu huligani, već da žive u ovim opštinama te da su se okupili da brane osnovno ljudsko pravo, slobodu kretanja.

"Danas smo imali paradoksalnu situaciju da se hapse mladići u opštini Gračanica samo zato što su istakli transparent o Zajednici srpskih opština, a čak i po kosovskim zakonima Priština je u obavezi da formira ZSO", rekao je Simić.

Hapse se Srbi koji poštuju čak i ono što je Priština potpisala.

Govoreći o situaciji na Brnjaku gde se dogodilo nekoliko incidenata, Simić je rekao da su tamo "nervozniji ljudi, koji imaju nameru da izazovu nemire", ali da predstavnici SL apeluju na uzdržanost.

"Svesni smo prikrivenih namera iz Pristine, ali mi moramo da sačuvamo mir. Mi smo svoj na svome i nema razloga za bilo kakvo uzbuđenje", rekao je Simić.

On je još jednom zahvalio predsedniku Vučiću na podršci, kao i direktoru Kancelarije za KiM Petkoviću dodavši da bez pomoći države Srbije "ovde ne bi bilo života".

Istovremeno, Simić je poručio "kvazi opoziciji u Beogradu" da im preko društvenih mreža i Tvitera ne sugerišu šta da rade.

"Nikad neće razumeti ovaj narod i borbu koju mi ovde vodimo, jer ova borba ne može da se razume kada ste zavaljeni u fotelju u centru Beograda, već treba da dođete ovde među svoj narod. Sa druge strane, ovaj narod ih je odavno pročitao i na svim izborima žestoko porazio", zaključio je Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.